Utorak, 05 Srpanj 2022
Premijera o kojoj se priča; Nagrađivani film Mare Andree Štake premijerno u Dvorani Visia

Premijera o kojoj se priča; Nagrađivani film Mare Andree Štake premijerno u Dvorani Visia

Nakon Berlina, Pule i Sarajeva film „Mare“, redateljice Andree Štake i sjajne Marije Škaričić u glavnoj ulozi, stiže doma. Snimljen u cjelosti u Konavlima prvu će projekciju na jugu Hrvatske imati na Grudi, 2. listopada, a Dubrovčani ga mogu pogledati u subotu 3. listopada i to u Dvorani Visia u dva termina - 19 i 21 sat na kojima će biti i ekipa filma.

- S obzirom na epidemiološka ograničenja i razmak koji se mora poštivati u zatvorenim kino dvoranama ograničen je broj publike pa pozivamo sve zainteresirane da na vrijeme osiguraju mjesto kupovinom ulaznica na blagajnama kina ili na stranici www.ulaznice.hr. - poručuju iz Kinematografa Dubrovnik

Mare je inačetreći dugometražni filmove hrvatsko-švicarske redateljice (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare(tumači ju Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.
Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala.Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji.

 Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?, dodaje autorica Andrea Štaka.

Pored Marije Škaričić, u filmu glumeGoran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinjeSara Giancane i Valentina Vujovićte majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.
Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, MEDIA Švicarska, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre