Ispiši ovu stranicu
Sedamnasto izdanje Ljetne škole filma Šipan ipak će se održati

Sedamnasto izdanje Ljetne škole filma Šipan ipak će se održati

Usprkos čitavom nizu organizacijskih problema prouzrokovanih trenutnom situacijom s pandemijom virusa Covid 19, sedamnasto izdanje Ljetne škole filma Šipan ipak će se održati. Tako će otok Šipan i ove godine u prvoj polovici kolovoza postati rasadnik malih filmaša koji će ove godine kroz kreativnu kombinaciju igre i neposrednog učenja stvarati u tri radionice. Radionica igranog filma za mlađe osnovnoškolce organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a voditelji će biti Jura Troje i Noa Nikolić kojim ja to treće vodstvo u šipanskim radionicama. Ovogodišnju radionicu dokumentarno - igranog filma za malo starije osnovnoškolce voditi će Jerko Ban, koji je inače šipanski župnik, a uz magisterij iz teologije na Jesuit School of Theology - Berkeley završio je i magisterij  filmske i tv produkcije na Loyola Marymount University u Los Angelesu. Naravno da je bilo sasvim prirodno da se uspostavi njegova  suradnja sa Školom filma Šipan. Još jedna stara suradnja s Deanom Zuliche, svjetski poznatim fotografom također s donedavnom adresom u LA – u i ove godine rezultirala je radionicom fotografije i osnova vizualnog izražavanja koju će pohađati najmlađi polaznici ovogodišnje Ljetne škole filma Šipan.

Istovremeno s odvijanjem radionica producentski tim Miro Bronzić i Nils Neubert i ovog ljeta potrudili su se pripremiti raznovrstan i zaista filmski respektabilan program u otvorenom kinu pored crkvice sv. Antuna u Šipanskoj luci.

Na samom otvaranju, koje je predviđeno za petak 7. kolovoza uz kratko predstavljanje voditelja ovogodišnjih radionica, očekuje nas film koji je definitivno obilježio 2019. godinu na području čitave regije. Radi se naravno o filmu Dnevnik Diane Budisavljević koji će biti prikazan u prisustvu redateljice Dane Budisavljević. Sljedeći dan, u subotu 8. kolovoza na Šipan stiže ekipa Kazališne družine Kolarin iz Dubrovnika koja će šipanskoj publici ispred zgrade Dubravka prikazati svoju najnoviju predstavu Mare Fjočica u režiji Paola Tišljarića, a po tekstu Joza Lovrića Jadrijeva koji je dobar dio svog života proveo upravo na Šipanu.

Nedjelja 9. kolovoza rezervirana je za najmlađe. U suradnji se festivalom Tišina molim na veliko šipansko platno dolazi kultni animirani film Porco Rosso u režiji Hayao Miyazakia. Uz to što se na otvaranju prikazuje film koji je obilježio prošlogodišnji Pula film festival, u šipansko kino 10. kolovoza stiže film od kojeg se sudeći po kritikama nešto slično očekuje na ovogodišnjoj Puli. Riječ je o drami Mater, dugometražnom prvijencu uspješnog redatelja Jure Pavlovića koji će također uveličati projekciju na Šipanu.

Utorak 11. kolovoza na svoje će doći generacije teenagera i youtubera jer se upravo to večer prikazuje film Ljuba Zdjelarevića Ideš? Idem! koji je na jedno mjesto, uklopivši ih u vrlo zanimljivu fabulu i filmsku priču, okupio sve najpoznatije youtubere Balkana.
Nakon teenagera na svoj red uživancije 12. kolovoza doći će oni stariji i najstariji gledatelji. Naime, u rubrici iz naftalina organizatori su za ovu večer priredili film Trideset konja iz 1988 g. s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, a nastao po scenariju Iva Brešana i režiji Mladena Jurana.
U četvratak 13. kolovoza već sam po sebi čaroban ambijent open air kina uveličat će vizualno remek djelo koje je bilo i kandidat za Oskara. Radi se o još jednom filmu koji je itekako obilježio prošlu filmsku godinu – makedonski dokumentarac Medena zemlja u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.
Pravi praznik filma i djece na Šipanu očekuje nas 14. kolovoza kad se na završnoj večeri Ljetne škole filma Šipan, uz svečanu dodjelu nagrada i priznanja, prikazuju radovi nastali u radionicama. Ne sumnjamo da će mali šipanski filmaši i ove godine prirediti prava  filmska djela te ih ponosno prezentirati  mnogobrojnoj publici.

Iz udruge Škola filma Šipan svakako napominju da će se sve aktivnosti ovogodišnje Ljetne škole provoditi po svim preporukama i mjerama Nacionalnog i lokalnog stožera civilne zaštite. Tako će radionice ovog ljeta po svojoj bazi biti razdvojene, brojit će samo 10 polaznika, a uz standardne majice za djecu ove godine osigurane su i personalizirane maske. Isto tako, večernji programi u open air kinu bez obzira na otvoreni prostor odvijat će se uz obaveznu dezinfekciju ruku na dolasku  te uz poštivanje mjera preporučenog razmaka među gledateljima kao i vođenja računa o broju i po potrebi evidenciji svih  prisutnih.