Utorak, 05 Srpanj 2022
Motovun Film Festival stiže u Dubrovnik, od 1. do 7. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran

Motovun Film Festival stiže u Dubrovnik, od 1. do 7. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran

Motovun Film Festival zbog epidemiološke situacije ove se godine ne održava u uobičajenom obliku pa su organizatori odlučili festival povesti na put od četrdesetak dana tijekom kojih će gostovati u nizu gradova. U Dubrovnik stiže u petak, 01. kolovoza i ostaje do 07. Kolovoza u Ljetnom kinu Jadran. Ako ne možemo pozvati ljude u Motovun, možemo Motovun dovesti k njima”, rekao je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković i krenuo u realizaciju zamisli.
Motovunska filmska karavana u Ljetnom kinu Jadran počinje nagrađenim filmom na berlinskom festivalu „Slatke stvari“AlexandreRockwell. Petnaestogodišnja Billie ima prekrasan glas, baš kao njezina imenjakinja i heroina BillieHoliday. Dok joj otac (WillPatton – Armagedon, American Honey) plaću utapa u alkoholu, a majka Eve (KarynParsons – Princ iz Bell Aira) gradi život s novim dečkom, Billie s bratom Nicom dane provodi skupljajući metalni otpad. Kada se sprijatelje s dječakom Malikom, brat i sestra otkrivaju novi osjećaj slobode i zabave. Tijekom nezaboravnog i čarobnog ljeta, snalažljivi trojac pobjeći će od kuće kako bi započeo karijeru otpadnika, daleko od očiju odraslih.

Nastavlja se argentinsko španjolskim nagrađivanim filmom „Veličanstveni gubitnici“. Godina je 2001. i Argentina je dosegla vrhunac financijske krize. Milijuni ljudi otjerani su u bankrot i očaj. Skupina susjeda odluči spojiti ušteđevinu i uložiti je u lokalni kooperativ kako bi oživjeli ekonomiju svog maloga grada. No samo dan nakon što polože novac u banku, argentinski bankarski sustav doživljava generalni kolaps i oni ostaju bez ičega. Kada otkriju da nije riječ o slučajnosti, već su postali žrtve prijevare, ova grupa mještana osmisli pakleni plan kako bi vratili ono što im pripada. Mračan, urnebesan i napet, Veličanstveni gubitnici pljačkaški je film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti.
Trećeg dana Motovuna na programu je američka drama „Asistentica“. Jane (Julia Garner – Ozark) je ambiciozna asistentica mogula zabavne industrije. Tijekom jednog radnog dana pratimo je kako stoički prolazi kroz niz stresnih situacija ispunjenih sitnim poniženjima i antagonistički nastrojenim kolegama. Dok se pokušava nositi s brojnim obvezama i uredskim podmetanjima, zadužena je za dočekivanje mladih žena koje misle da dolaze na poslovni sastanak. Janeina nelagoda sve je vidljivija. I baš kada se čini da je ništa ne može trgnuti iz letargije, ona se napokon budi i odluči nešto poduzeti. U svom igranom prvijencu provokativna dokumentaristica Kitty Green ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.
U utorak 04. Kolovoza na programu je dječji film „Rocca mijenja svijet“ .Hrabra, zabavna i jedinstvena – to je Rocca. Iako ima tek 11 godina, živi sama sa svojom vjevericom dok je tata "promatra" iz svemira. On je, naime, astronaut. Uz to, Rocca prvi put u životu kreće u normalnu školu. Ondje će se odmah istaknuti svojim bezbrižnim i nekonvencionalnim karakterom, a sukobit će se i sa školskim nasilnicima. No neumorna djevojčica ne staje, pokušat će osvojiti i srce svoje bake.
Slijedi zabavni film „Zaposlene djevojke“.Francuskinje Axelle, Dominique i Conso imaju tajnu – vode dvostruki život. Svako jutro nalaze se na parkiralištu ispred svoje zgrade i putuju preko granice u Belgiju. Tamo se u kući užitka preobražuju u Athenu, Circe i Heru. One su zaposlenice bordela, majke, supruge i djevojke u potrazi za svrhom, svakodnevne junakinje u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo. Prateći perspektivu svake od triju žena, film ih prikazuje u intimnim, opuštenim trenucima, dok veselo ismijavaju svoje mušterije u pauzama između posla i rješavanja životnih problema. Kada se jedna od njih nađe u opasnosti, tri će prijateljice udružiti snage kako bi se obračunale s prijetnjom.
Još jedan dječji film na programu je 6. kolovoza - „Moj brat lovi dinosaure“. Jack je kao dijete bio uvjeren da je njegov brat Giosuperjunak s posebnim moćima, baš kao u stripu. Sada, na pragu srednje škole, Jack zna da Gio zapravo ima Downov sindrom i pomalo ga se srami. Kada upozna Ariannu, svoju prvu ljubav, Gioovo nepredvidljivo ponašanje postaje mu sve veći teret. Zabrinut za svoj društveni status u novoj školi, odlučuje sakriti činjenicu da ima brata. Film je osvojio Nagradu mlade publike Europske filmske akademije.
Za kraj motovunske filmske feste u Dubrovniku, 07. kolovoza predviđena je projekcijafilma Danila Šerbeđije "Tereza 37".Tereza ima 37 godina, od čega je deset u braku s pomorcem Markom i upravo je imala četvrti spontani pobačaj. Pod pritiskom okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece, Tereza počne preispitivati svoj život, brak, i ostale odnose te konačno odluči okrenuti novi list. Dok ona upoznaje nove muškarce, mi upoznajemo novu, pomalo arogantnu i sebičnu Terezu. Njezino ponašanje pokrenut će niz posljedica koje će joj promijeniti život, možda ne nabolje, ali svakako u duhu novostečene slobode kojoj se odlučila prepustiti.
Na dubrovačkoj projekciji će sudjelovati i dio filmske ekipe. Tako će nakon filma uslijediti razgovor s redateljem Danilom Šerbeđijom i producenticom Irenom Marković.
Sve projekcije počinju u 21 sat, a detalje možete pronaći na www.kinematografi.org.

  • 71. Dubrovačke Ljetne Igre