Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

U Općoj bolnici Dubrovnik otvoren novi Objedinjeni hitni bolnički prijem (FOTO)

Projekt ‘Objedinjeni hitni bolnički prijem’ predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Općoj bolnici Dubrovnik,. Uz ravnatelja OB Dubrovnik dr. Marija Bekića, konferenciji su nazočili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, Nikolina Klaić državna tajnica Ministarstava regionalnog razvoja i fondova Europske unije,  saborski zastupnik Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sa zamjenicima, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, te brojni zaposlenici ustanove.

Kako je pojasnio ravnatelj bolnice doc. prim. dr. sc. Marijo Bekić, dr. med.  projekt je trajao pune tri godine, a započeo je od arhitektonskog projektiranja.

-Kroz 2016. godinu su išle određene etape vezane uz projekt poboljšanja hitne zdravstvene zaštite tako da smo negdje u jesen 2016. godine dobili suglasnost Zavoda za hitnu medicinu, a do kraja iste godine napravljen je projekt. Ocjena usklađenosti dodjeljena je u veljači 2017. godine i tu smo dobili pozitivno rješenje Ministarstva zdravstva. Već 5. svibnja Ministarstvo je donjelo odluku o financiranju od 20 milijuna kuna i to je novac koji je OB Dubrovnik dobila od europskih fondova. Nekoliko dana poslije, istog mjeseca, potpisan je ugovor između OB Dubrovnik, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za fondove EU. Tako da je zaključni datum provedbe aktivnosti upravo kolovoz 2019. godine – podsjetio je ravnatelj Bekić te pojasnio važnost i značaj ovog projekta.

-Usmjeren je na povećanje dostupnosti, učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvenih usluga. Osiguravanjem ova tri elementa postiže se pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenata. Kroz opremanje zdravstvenog sustava treba posebno istaknuti smanjenje rizika od komplikacija uzrokovanih zakašnjenom dijagnozom i obradom. Prema projektnim izračunima vrijeme reakcije smanjeno je za 20 posto. Time se postiže racionalizacija troškova OB Dubrovnik. Sve struke će biti objedinjene u svrhu što veće učinkovitosti i zdravlja pacijenata. Područje zahvata je bila postojeća zgrada na kojoj se radila adaptacija prostora u koji je ugrađena najsuvremenija medicinska oprema. Ciljne skupine su stanovnici naše županije koja ima oko 130 tisuća osiguranika. 1,9 milijuna turista koji je posjete su druga ciljana skupina. Kada bi se sada prošetali kroz naše ambulante, vidjeli bi da su popriličan broj pacijenata upravo ti turisti. Sami prihvatljivi troškovi iznose 21 577 144 kune. Ostatak sredstava osigurala je Županija. Ukupno realiziran projekt je iznosio nešto više od 21 566 000 kuna. Mi ovdje imamo i ostatak sredstava koji nisu dio ugovorenog opremanja, a to su operacijske lampe, stolovi i rentgenski uređaj. Radove adaptacije izvodila je tvrka Tromont u visini od 14 450 000 kuna koji su više puta radili na projektima naše bolnice. Stručno tehnički nadzor  izvodila je tvrtka IG studio u visini od 312 tisuća kuna, a sam projekt opremanja tvrtka Gorski u visini 62 tisuće kuna. Na opremanje prijema utrošeno je nešto više od 5 milijuna kuna – naglasio je Bekić.


FOTOGALERIJA

 


Dodao je kako dana OB Dubrovnik dobiva jedan moderan i reprezentativan Objedinjeni hitni prijem. S vanjske strane nalazi se pristupni kolnik, s druge je strane čekaonica i prijemni pult. Slijedi trijažna ambulanta gdje se procjenjuje stanje i hitnost pacijenta te liječničke ordinacije. Također, predviđen je i poseban prostor za reanimaciju.

-Sami pacijenti po dolasku nakon što prođu trijažu i prijem smještaju se u dva prostora za subakutne pacijente, jedan sa 6 drugi s 9 ležaja. Imamo jedan krevet za izolaciju i 3 kreveta za akutne pacijente. Upravo to područje je ono gdje smo imali usporenost, problem koji je sada rješen. Široki hodnici i dvije operacijske sale, jedna za traumatološke pacijente i druga za općekirurške pacijente. Pacijent koji dođe polomljen ide direktno u gipsaonicu. Neposredno pored nje imamo prostor s rentgenskom dijagnostikom, a po potrebi od tuda pacijent može ići direktno u operacijsku salu. Jasno najveći broj pacijenata će završavati u prostoriji za male kirurške zahvate. Osim prostorija u kojima će se pacijenti bolje osjećati bolje računamo i na boravak medicinskog osoblja koji su dobili garderobe, prostorije za dnevni boravak i prostorije za sastanke. Sam projekt nam je donio osobne i stručne izazove i ovo je prvi veliki projekt financiran od strane EU fondova i on je tek prvi u nizu projekata – naglasio je ravnatelj OB Dubrovnik Bekić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je kako je Objedinjeni hitni prijem jedan veliki iskorak u medicinskom i organizacijskom smislu u kojem Dubrovnik prednjači.

-Suvremeni Objedinjeni hitni prijem s integracijom gradske i županijske hitne vidjet će se i ovdje na primjeru Dubrovnika gdje se puno bolje koriste resursi i puno bolje pružaju usluge – naglasio je ministar.

‘Ovo je najbolji pokazatelj koliko nam mogućnosti mogu pružiti europski fondovi ako ih znamo pametno koristiti’, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

-Mi smo uz ta sredstva od 20 milijuna kuna za ovaj projekt, kao županija uložili nešto manje od 4 milijuna kuna. Ta sredstva su upotrebljena za opremu i uređenje koji nisu bili u sklopu ovog projekta. Mi ćemo i dalje podupirati rad i projekte bolnice i kao što je već rečeno, na redu je projekt dnevne bolnice. Veliki je to projekt koji će podignuti zdravstvo i OB Dubrovnik i u Metkoviću. Zajedno s ministarstvom radimo na poboljšanju zdravstvenih uvjeta u cijeloj županiji. Pokazuje se sazrijevanje sa svih strana određenog problema, a dobrom voljom oni se rješavaju. Tu dakako treba ubrojiti nova dežurstva kao i sporazum s Općom bolnicom u Mostaru. Idemo bez imalo sumnje u pravom smjeru i puno se toga odradilo i puno se toga još treba napraviti – naglasio je župan i istaknuo kako je u pripremi projekt energetske obnove zgrade OB Dubrovnik.

-To je vrlo zahtjevan projekt za koji se nadam da ćemo uspješno odraditi. Naravno da u zdravstvu ima još problema poput naslijeđenih dugova i manjka stručnog osoblja, ali nadam se da ćemo u suradnji s ministarstvom sve to riješiti – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Nakon konferencije upriličen je i obilazak novog Objedinjenog hitnog prijema

izvor i slike; OB Dubrovnik


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn