Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župan Dobroslavić na proslavi Feste svetog Vlaha u Bruxellesu

Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije i Matica Hrvatska Bruxelles, u suradnji s predstavništvom HGK, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji već tradicionalno, petu godinu za redom, organiziraju Festu Sv. Vlaha u Bruxellesu.

Po uzoru na jedinstvenu Festu Sv. Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku potpisan od strane ovogodišnjih festanjula Ivice Sršena i Boža Butigana. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju. Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Tonći Duplica i Jozo Bonačić. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik Matice hrvatske Bruxelles Hrvoje Butigan pročitao pismo upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha od dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića.

Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna Večera od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Uz tradicionalne dubrovačke specijalitete, proslavu je uveličao i nastup klape „Kaše“.

Ovogodišnju Festu u Bruxellesu posjetila je i delegacija iz Dubrovačko-neretvanske županije, predvođena županom Nikolom Dobroslavićem i zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom.

U sklopu Feste u Bruxellesu, 29 siječnja, održat će se predavanje ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać na temu „Sv. Vlaho i Dubrovnik“ te otvaranje „Dubrovačke vinske setemane“ uz klapu Kaše u vinskom baru Bois Tranquille kojeg vodi Dubrovčanin Davor Vnučec. Partneri Feste sv. Vlaha u Bruxellesu su Ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, TZ Grada Dubrovnika i TZ Dubrovačko-neretvanske županije.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn