Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Na svim župskim plažama more izvrsne kakvoće - Onečišćenje u Šulića i na plivalištu Cavtat

Prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2017. godinu, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obavio je peto redovno ispitivanje mora na 116 plaža u periodu od 17. srpnja do 26. srpnja 2017. godine. Uzorci mora na svim plažama odgovarali su uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine broj 73/08).

Od ukupno 116 plaža, more na 113 plaža ocijenjeno je kao more izvrsne kakvoće. Na plažama Skalinada na Malom jezeru i Mali Zaglavac u Sobri na otoku Mljetu more je bilo dobre kakvoće dok je more na plaži Grand Hotel Lopud na Lopudu bilo zadovoljavajuće kakvoće.

Detaljniji podaci dostupni su javnosti na web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Tako se na adresama http://www.izor.hr/kakvoca/ ili http://www.zzjzdnz.hr/ mogu vidjeti ocjene kakvoće prikazane obojanim kružnim simbolima i to plavim (izvrsna), zelenim (dobra), žutim (zadovoljavajuća) i crvenim (nezadovoljavajuća) na Google maps podlogama, kao i brojne popratne informacije (npr. temperature zraka i mora, slanost, smjer vjetra). Rezultati utvrđivanja kakvoće mora upisuju se u bazu podataka odmah nakon završetka analize.

Obavijest o kratkotrajnom onečišćenju mora na plažama Šulić u Dubrovniku i Kupalištu VK Cavtat u Cavtatu

Dubrovačko-neretvanska županija i Upravni odjel za zaštitu okoliša i prirode  sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje (Narodne novine 73/08) upozoravaju  javnost da je na  plažama Šulić u Dubrovniku i na Kupalištu VK Cavtat u Cavtatu došlo do kratkotrajnog onečišćenja mora fekalnim vodama.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koji je prema dojavi o iznenadnom onečišćenju mora fekalnim vodama u Pilama, 30. srpnja 2017., odmah uzorkovao more za kupanje na plaži Šulić i utvrdio da rezultati analize mora za kupanje prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar crijevni enterokok. Također tijekom šestog redovnog ispitivanja mora prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije u 2017. godini, utvrđeno je da rezultati analize mora na Kupalištu VK Cavtat u Cavtatu, uzorkovani 31. srpnja 2017. godine, prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli.
 
Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, članci 23. i 24., uzorkovanje mora na navedenim kupalištima će se ponavljati do prestanka onečišćenja. O onečišćenju je obavještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.

Obzirom da uzorak mora na plaži Šulić u Dubrovniku i Kupalištu VK Cavtat u Cavtatu, zbog onečišćenja fekalnog porijekla ne udovoljavaju uvjetima Uredbe, na navedenim kupalištima ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn