Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg


 

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja.

Više o kolačićima pročitajte ovdje

Prihvaćam

Problem sa smećem: Jedino rješenje je odvoz komunalnog otpada izvan Dubrovnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima održao je danas sastanak s predstavnikom Ministarstva zaštite okoliša i energetike Aleksandrom Rajlićem uz nazočnost saborskih zastupnika, predsjednika Gradskog vijeća Mata Frankovića i Mara Kristića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, predstavnika susjednih općina te predstavnika klubova vijećnika u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika i direktorice Čistoće Nataše Gabričević.

Tema održanog sastanka bilo je gospodarenje otpadom na području Grada Dubrovnika i susjednih Općina te su doneseni potrebni prijedlozi i zaključci.

Prema riječima predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Aleksandra Rajlića kao i izvješću direktorice Čistoće Nataše Gabričećvić, Grabovica je dosegnula svoj maksimum te se trenutačno kao jedino izgledno rješenje, uz konačnu sanaciju i zatvaranje Grabovice, nameće odvoz miješanog komunalnog otpada na druga odlagališta na području Republike Hrvatske, budući da još uvijek nje izgrađen županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.

Čistoća će stoga žurno završiti postupak odabira odlagališta kao i ovlaštenog prijevoznika otpada kako bi se utvrditi stvarni troškovi kao i nova cijena zbrinjavanja otpada s područja Dubrovnika i susjednih općina.

Zaključeno je kako će gradonačelnik Vlahušić uputiti dopis ministru Slavenu Dobroviću u kojemu će ga obavijestiti o održanom sastanku, ali i zamoliti da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike ubrza izdavanje svih dozvola i suglasnosti potrebnih za projekt županijskog odlagališta Lučino razdolje. Istim dopisom zatražit će i službeni stav Ministarstva oko pronalaženja rješenja za drugačije načine odlaganja otpada, a sve u okviru zakonskih mogućnosti, kako bi se izbjegli značajno veći troškovi koji će nastati zbog potrebe plaćanja prijevoza i zbrinjavanja otpada na drugim odlagalištima na području Republike Hrvatske.

Gradonačelnik Andro Vlahušić naglasio je kako je za potrebe odvoza i odlaganja otpada Prijedlogom proračuna za 2017. godinu bilo predviđeno 10 milijuna kuna, a sve kako građani ne bi snosili troškove odvoza i odlaganja otpada u druge dijelove Republike Hrvatske umjesto u Županijski centar.

Također, na održanom sastanku istaknuta je potreba za potpunim poštivanjem plana gospodarenja otpadom, a što uključuje recikliranje otpada, sortirnicu i izgradnju pretovarne stanice.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn