Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

SPORTSKI RAZGOVORI; O malonogometnim događanjima s Mateom Delićem i Marijom Puljićem

Za razgovor o župskim malonogometnim događanjima teško je naći bolje sugovornike od Marija Puljića i Matea Delića. Ova dva sportska entuzijasta zaslužni su za puno toga što smo proteklih godina imali priliku gledati u sportskoj dvorani i vanjskim igralištima.

Zajedno ste organizirali veliki broj malonogometnih događaja. Mateo je počeo s Turnirom župskih mjesta u listopadu 2012. Godine. Kako je izgledao taj početak prije više od šest godina u dvorani u Kuparima ?

Mateo: Ideja je došla od konavoskog turnira sela, inicijatori turnira smo Belmondo Gagro i ja, puno nam je te prve godine pomogao i Danijel Butigan, bilo je u organizaciji još ljudi. Dogovor je pao u jednoj noći, odmah smo na papir stavljali mjesta koja bi mogla sastaviti ekipu i došli do dvadesetak ekipa.

Prostor u Kuparima u kojem su se igrali prvi turniri i se teško mogla nazvati sportskom dvoranom, ali ta takva Dvorana je ipak imala svoju draž.

Naravno, to su stvari koje se ne zaboravljaju. Pred prvi turnir je Šime Matković zakrpio krov da ne prokišnjava, onda smo morali zatvoriti prozor daskama da kroz njega kiša ne ubaciva. Najveći problem je bila struja, jednu smo godinu kad su nam ukrali kabel čak igrali na agregatu, potrošili smo tri bidona nafte za jednu večer, bez da je šank radio nego samo par lampi da se vidi igrati.

Turnir je nakon te četiri godine ušao u novu dvoranu na Mljekari u uvjete kakve takav događaj i zaslužuje.

Da, u dvorani su uvjeti neusporedljivo bolji, ali dio ljudi žali za Kuparima, pivom i roštiljom uz teren, dvoranom punom dima, što je imalo svoju draž. Ipak turnir je sada na jednoj puno većoj razini, na tribinama stotine gledatelja, što je jedna sasvim druga dimenzija.

Par mjeseci po završetku tog prvog turnira zajedno ste krenuli u jedan novi projekt - Školu malog nogometa Square Župa dubrovačka.

Marijo: Bilo je to 2013. godine, skupo sam istomišljenike i napravili smo izbornu skupštinu u hotelu Plat. Prvi su nam počeci bili na umjetnoj travi na terenu NK Župa dubrovačka, što nam je izašao ususret bivši predsjednik Župe Igor Guljelmović, trenirali smo i na terenu ispred stare škole, te u Čibači. Prvi trener je bio Ante Kuraja i pod njegovim vodstvom smo osvojili prvi međunarodni turnir u Zagrebu kojeg zovu futsal Wimbledon, to nam je uz prošlogodišnje 3. mjesto na kadetskom prvenstvu Hrvatske, najveći uspjeh. Mi smo škola malog nogometa dubrovačkog prvoligaša Squarea, ali škola je registrirana u Župi. Djeca dolaze sa šireg dubrovačkog područja od Konavala do Primorja, čak smo imali dva igrača s Korčule, a sad imamo dvojicu s Mljeta.

Mateo: Igramo 1. Hrvatsku malonogometnu ligu s kadetima i juniorima koja se igra regionalno po područjima s razigravanjem za prvaka Hrvatske. Imali smo nekoliko reprezentativaca u mlađim uzrastima, jedan od njih je i Marko Kuraja iz Župe.

Marijo:  Kroz našu Školu do sada je prošlo 150 do 180 djece trenutno u prvoj ekipi Squarea igra sedam igrača koji su kroz nju prošli, a dva igrača nam igraju u drugim klubovima prve lige.

Vratimo se na događaje koje ste zajedno organizirali, prvi od njih je bila nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige.

Mateo: To je prvi događaj koji je u novoj dvorani na Mljekari organiziran, tu su nastupili igrači koji sata igraju za prvoligaške klubove. Te godine je odigrana najbolja sezona Katoličke lige na području naše biskupije. Mario je vodio Mandaljenu, ja župu Sv.Ilara, i ušli smo u organizacijski odbor nacionalne završnice kojoj je naša Biskupija bila domaćin. Tada smo uz pomoć općine uspjeli jednu grupu dovesti da igra u Župi. Kako je to bio prvi događaj u novoj dvorani bilo je puno tehničkih problema. Sjećam se da sam cijelo popodne ležao na centru s daljinskim dok nisam uspio naštimati semafor za potrebe malonogometne utakmice.

U Župu ste doveli dvije malonogometne reprezentacije, Hrvatsku i reprezentaciju Irana, kako je došlo do realizacije ovih mini priprema reprezentacije u Župi ?

Marijo:  Sigurno najveći sportski događaj od osnutka Općine u Župi. Uspjeli smo dovesti tada po rangu šestu i desetu reprezentaciju na svijetu. Iran je bio treći na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Tu nam je dosta pomogao izbornik Mato Stanković i Luka Klaić iz Konavala i naša Općina. Dvorana je bila premala da bi primila sve koji su željeli pogledati te dvije utakmice.
Mateo: Reakcije obje reprezentacije su bile odlične, izbornik Stanković je obećao da će, ako ostane izbornik, ponovno dovest reprezentaciju u Župu.

Nakon završetka ovogodišnjeg turnira mjesta, u dvorani na Mljekari ste organizirali još jedan lijepi događaj – Humanitarni turnir Palčićevih Osam.

Marijo: Palo nam je na pamet da napravimo nešto humanitarno u danima između Božića i Nove godine i po uzor na sličan splitski turnir pokrenuli smo Turnir kafića s dubrovačkog područja čiji je prihod išao za Udrugu Palčić Gore. Turnir je u potpunosti uspio, odaziv je bio velik kako igrača, tako i publike, da smo stavili mogućnost da igra 12 kafića, bilo bi ih 12.

Mateo: Ovaj turnir ima veliku budućnost, svake godine će biti sve bolji i bolji, već za dogodine planiramo nastup još poznatijih igrača. Doveli smo suce iz Splita s čijim su suđenjem svi bili zadovoljni

Organizirate i ljetni turnir na igralištu u Gornjoj Čibači

Marijo: Taj turnir organiziramo već dvije godine, prezadovoljni smo s odazivom imali smo oba dva puta po dvadeset ekipa što je prilično veliki broj. Zadnji turnir u Sveti Vlaho u Gospinom polju nije imao toliko ekipa. Ove godine smo imali i šest veteranskih ekipa.

Za kraj, što možemo očekivati kroz tekuću godinu, imate li u planu neka nova događanja i aktivnosti u skoroj budućnosti ?

Mateo: U ovoj godini nas očekuje treći Futsal kup u Čibači, sedmo izdanje Turnira župskih mjesta i novi humanitarni Humanitarni turnir terminu između Božića i Nove godine. Ne znam jeli rano za najaviti, ali mislim da možemo pokrenut Futsal Župu , malonogometni klub koji će se natjecati na visokoj razini. To će nam biti konačni cilj.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn