Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

"Večeras je naša festa" - a što to slavimo ?

 

Kad bi netko, neupućen u političku i gospodarsku situaciju, ovaj tjedan po prvi puta posjetio našu Općinu vjerojatno bi stekao dojam da Župljani žive veselo i sretno bez ikakvih problema i ushićeno čekaju taj "veliki" dan kada će Lijepa Naša napokon ući zajednicu Europskih naroda - popularnu Europsku uniju. Čekajući taj dan, Župljani su okitili stupove javne rasvjete zastavicama Hrvatske i EU, te pripremili bogat program proslave kakvog bi se mogli posramit i brojni veći gradovi i općine.

"Praznik silazi na ulice naše, u oblake da letimo smjelo" - ne nećemo nastaviti stihove, jer pripadaju nekoj drugoj priči, nego ih samo spominjem kao asocijaciju na stanje euforije u državi kakvo se eto preslikava i na ulice naše općine.

Mnogi su Župljane nakon EU referenduma proglasili "euroskepticima", a sad viđi čuda - Župa je bolje okićena nego Grad i Konavle zajedno, a i festom ni malo ne zaostaje. Gradu je Nova TV dovela Severinu, a večeras će se isto tako za potrebe televizijskog prijenosa na Stradunu pjevati Oda Radosti, a u Konavlima proslavi ni traga osim što će načelnik Korda nazočiti ponoćnom otkrivanju EU tabele na graničnom prijelazu u Karasovićima.  U Župi festa od samog  jutra, limena glazba svira budnice po mjestima, a popodne i uvečer na plivalištu nas očekuje bogat sportsko, kulturno-zabavni program  i koncert popularnih Baruna.

Ali jeli to baš tako kako na prvi pogled može izgledati neupućenom posjetitelju koji ovih dana po prvi puta posjećuje našu Općinu ? Što bi to Župljani, kao i ostali stanovnici Dubrovačko neretvanske županije trebali proslaviti ?

Sve Hrvatske vlade od završetka Domovinskog rata do danas s manje ili više uspjeha ispunjavale su  zadaće koje je postavila EU i na kraju ih uspjele ispuniti.   U međuvremenu, od onih ratnih stihova "let Croatia be one of Europe stars" pokojnog Tomislava Ivčića, do današnjih dana puno se toga promijenilo, u Hrvatskoj i u Uniji.
 
Nećemo ovom prilikom ulaziti u globalne probleme i interese, krizu Unije i slične razloge zbog kojih  je u većini zemalja značajno  smanjena podrška europskom projektu, nego se samo kratko osvrnuti na probleme Hrvatskog  juga, koji ulaskom u EU postaju još veći i stanovništvo Dubrovnika i okolice stavljaju u izolaciju, kakvu nismo imali od sloma neprijateljskog okruženja u proljeće 1992.

Ispunjavajući brojne zahtjeve Unije, Hrvatske su vlade zaboravile ili propustile riješiti glavni preduvjet za uspješnu integraciju u Europu, prometno povezati zemlju - cestama i mostovima spojiti sve krajeve Domovine. Auto cesta je stigla tek do Ploča, a od Pelješkog mosta još uvijek ništa.

Tako hrvatski  jug - područje južno od Neuma, neće sutra zajedno s većim dijelom Hrvatske ući u EU, nego će postati njezino eksteritorijalno područje.  Kako Dubrovnik i okolica na kopnu ni jednim svojim milimetrom ne graniči s matičnom zemljom nego sa zemljama nečlanicama EU, od sutra postajemo jedan veliki otok specifičan po tome što je s južne strane okružen morem, a s ostalih tvrdim Schengenskim graničnim režimom.

Radi početka primjene "Schengenskog graničnog režima"  građani, turisti i robe da bi putovali ili se prevezli iz jednog dijela županije  u drugi, moraju izići i ponovno ući u Hrvatsku (ili ti ga EU), moraju prijeći dva granična prijelaza, podvrgnuti se četirima policijskim i četirima carinskim kontrolama, građani moraju izvaditi dokumente  za djecu,  robe podliježu posebnoj regulaciji (hoće li zbog navedenog i cijene određenih proizvoda na dubrovačkom području biti veće ?), i još puno toga što je ovih dana  nabrojeno bezbroj puta.

Koliko ćemo vremena izgubiti na čekanju na GP, ako se uputimo, recimo na utakmicu u Split ? Možda više nego u samom putu do Splita, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci .
Kako god to bilo dogovoreno na političkoj razini, u praksi ostaje činjenica da će Hrvatska po ulasku u EU postati znatno podjeljenija kod Neuma nego što je bila do ulaska u EU. I tako će ostati nekoliko godina, barem dok se ne pronađe i izgradi dugoročno rješenje povezivanja poput Pelješkog mosta.

Spomenimo i probleme mještana naše općine porijeklom iz susjednih hercegovačkih mjesta koji su, da bi osigurali mogućnost daljnjeg korištenja pograničnih prijelaza između Hrvatske i BiH kada idu u posjetu svojim rodnim mjestima, morali na MUP-u izvaditi Pogranične propusnice što je na Policiji na Ilijinoj Glavici stvorilo gužve, redove koji se ponavljaju iz dana u dan. Mnogi su se i nakon višesatnog čekanja vraćali doma neobavljenog posla.  Od sutra te propusnice poskupljuju 400% sa 60 na 300 kuna što sve one koji ih nisu stigli izvaditi (ne zbog svoje krivnje nego zbog gužvi) stavlja u neravnopravan položaj.

A i oni koji su imali sreće da se domognu tog dokumenta, sada ga moraju, zamislite poniženja, ovjeriti u Jedinici Granične Policije u Trebinju na adresi Vojvode Stepe Stepanovića bb (Kasarna „Luka Vukalović“).

Ulazimo u duboku izolaciju i pretvaramo se u  "otok"  na kojem će život stanovništva, barem onog dijela koji iz bilo kojeg razloga  ima potrebu za putovanjem u ostatak Hrvatske (EU) ili susjedne hercegovačke općine, biti puno kompliciraniji nego dosada.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn