Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Reportaža s hodočašća u Blato na Korčuli

U Nedjelju, 03. listopada dan prije blagdana Sv. Franje grupa vjernika s Brgata i Postranja uputila se na hodočašće u Svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković u Blato na Korčuli.Rado smo se odazvali pozivu don Roberta i priključili našim sumještanima koji su u velikom broju, s dva autobusa i minibusom DVD-a krenuli put Korčule.

Uz pjesmu, molitvu i šalu vozili smo se preko Pelješca promatrajući brojne vinograde i trganje grožđa. Vrijeme do Orebića tako je brzo proletilo.U Orebiću na ukrcaju na trajekt susrećemo i hodočasnike iz drugih Župa.

Vozeći se Korčulom razgledamo njezinu netaknutu prirodu i ljepotu, pogotovo uz nedavno probijenu novu cestu koja je put do Blata skratila za dvadesetak minuta te ubrzo stižemo na naše odredište.
Po dolasku u Blato najprije smo se uputili u Svetište Blaženice, gdje smo joj se nakon kratkog predavanja o njezinom životu i djelovanju preporučili u molitve.
 
Zanimljivo je bilo pogledati i viteški ples u izvedbi Kumpanjije, koji je upriličen u čast kardinala Angela Sodana i ostalih uzvanika, nakon kojeg smo se za lijepo sjećanje i uspomenu fotografirali s kardinalom, nadbiskupom Puljićem i sestrama Družbe Kćeri Milosrđa.
U bogatom programu obilježavanja 90. obljetnice utemeljenja Družbe kćeri milosrđa uslijedila je  Akademija - "Sestra Propetoga" glazbeno-scenski prikaz prvih zavjeta sestara Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje u dvorani Doma kulture. Na vrlo dobro pripremljenoj i izvedenoj dramsko glazbenoj priredbi, susreli  smo i don Hrvoja Katušića koji je u Blato stigao s hodočasnicima iz Župa Sv. Petra s Boninova i Sv. Mihajla iz Lapada.

Vrhunac proslave je bilo zahvalno misno slavlje u prepunoj župnoj crkvi Svih Svetih koje je u koncelebraciji predvodio kardinal Sodano. U svojoj propovjedi kardinal Sodano je istaknuo kako ga je na posjet Blatu poticala i s. Emila Barbarić, generalna poglavarica Družbe Kćeri Milosrđa, ali i to da je dolazak u Blato bio želja Svetog Oca Ivana Pavla II. koju nije ostvario te da vjeruje da se taj dan i on radovao s nama.

Kratki razgovori;

http://www.zupcica.hr/images/slike/2010_razno/blato-reportaza.jpgKardinal Anđelo Sodano
Uzoriti Kardinale, počašćeni smo Vašom prisutnošću među nama u našoj Dubrovačkoj biskupiji. Koju nam poruku donosite u ovom trenutku i vremenu krize na svim razinama društva u današnjem svijetu?

Donosim Vam poruku mladenačkog elana s kojim život Crkve se nastavlja na tragu primjera mnogih svetih muževa i žena ljubljenog hrvatskog naroda. Njihov primjer je za nas poticaj da svi zajedno nastavimo služiti u neprekinutom nizu Crkvi i čitavom svijetu. Hrvatska je do sada dala značajan primjer Europi i svijetu kada je u pitanju živo svjedočanstvo kršćanske vjere. Osim muževa vidim ovdje na ovom prekrasnom tlu u ovoj Družbi kćeri milosrđa mnoge žene s velikom vjerom koja svjedoči njihovu genijalnost da mogu dati neizmjerno puno Crkvi u njihovom služenju i pomaganju siromašnima, u vrtićima, školama. Uz čestitke vašoj biskupiji, ovome mjestu Blatu i vašem narodu potičem vas da nastavite ovim putem svetosti i ljubavi. Živjeli.

http://www.zupcica.hr/images/slike/2010_razno/blato-reportaza.jpgNadbiskup Želimir Puljić
Poštovani nadbiskupe, molim Vas za Vaš komentar ove proslave i značaja posjete kardinala Sodana, te njegove prisutnosti među nama danas ?

 

Maloprije kad je kardinal Sodano bio na oltaru i kad je blagoslivljao rekao sam da mi nismo ni svjesni ovoga trenutka. Među nama je čovjek koji je pedeset godina radio u vatikanskoj diplomaciji, pomagao petorici Papa. Osobito je dragocjeno vrijeme ono u ratu, kada je Sv. Ocu Ivanu Pavlu II. bio desna ruka  i zapravo to da imamo slobodu, da smo priznati u Europi bili jako brzo, moramo zahvaliti njemu. Među nama je danas naš veliki prijatelj.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reportaže - najnovije

susreti-djece-hrvatskih-branitelja-u-djecjem-kampu-qveli-jozeq-u-savudriji U vremenu od 28.08.- 02.09.2016.godine u dječjem kampu "Veli Jože" u Savudriji kod Umaga održana je jubilarna 15.po redu završnica...
uspomene-gospar-bruno-nije-vise-s-nama Svi znamo da je ritam prirode takav oduvijek, u proljeće se rađa, kroz ljeto živi, u jesen umire a kroz...
zupski-hodocasnici-na-zahvalnom-nacionalnom-hodocascu-u-rim Prošlog tjedna Rimu je hodočastilo preko pet tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske. Naša Biskupija je organizirala tri autobusa među kojima...
zupski-vjernici-u-posjeti-svecima-i-hrvatima-u-boki U subotu 2. lipnja vjernici s područja Župe dubrovačke su hodočastili u Boku kotorsku, gdje su imali prilike upoznati se...
reportaza-s-hodocasca-u-blato-na-korculi U Nedjelju, 03. listopada dan prije blagdana Sv. Franje grupa vjernika s Brgata i Postranja uputila se na hodočašće u...