Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Blagdan Male Gospe - Proslava u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa

Svetkovina Male Gospe - blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, svečano se slavi u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju. Tradicionalno, tijekom prošle noći brojni župljani su se pješke uputili prema Gradu na hodočašće Gospi u Svetište Gospe od milosrđa.

Prvu misu u 4.00 sata slavio je jedan od voditelja devetnice fra Tomislav Trandler. Mise su zatim slavljene u  5, 6, 7, 8 i 9 sati. Misu u 10.00 sati služit će don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih u Blatu i dekan korčulanskog dekanata, a u 11 Dominikanci.

Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću. Tada je, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe.

Poznato Svetište Blažene Djevice Marije, u narodu prozvano od milja Gospa od milosrđa, sagrađeno je zajedno s malom kućom i posjedom uz nju. Ondašnji dubrovački biskup Josip Marčelić, ovo Svetište 1913. g. za stalno povjerava Kapucinskom Redu. Godine 1928. sagrađen je, brigom ondašnjeg gvardijana fra Vinka Desića, prvi dio današnjeg samostana, a godine 1936. sagrađen je, brigom fra Matije Korena, njegov drugi dio.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn