Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Biskup Uzinić u Mlinima; Sakramenat potvrde primilo 28 krizmanika Župe Svetog Ilara (FOTO)

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić jučer je u Mlinima krizmao 28 mladih vjernika Župe Svetog Ilara. Svečanoj podjeli sakramenta potvrde koncelebriranjem na misi su nazočili župnik don Bernardo Pleše i župnik Postranja i Brgata don Nikola Berišić.

Mons Uzinić je u svojoj propovijedi krizmanicima govorio o početku njihovog javnog djelovanja kao odrasli kršćani u vjerskoj zajednici.- Dozvolite mi da primijetim kako ste i vi primijetili da to nije laka zadaća. Crkva je toga svjesna i traži odgovore, pa je sazvana sinoda koja je imala za temu vas mlade, vašu vjeru i razlučivanje vašeg poziva. Papa je poslao mladima poruke koje smatram da su vrijedne i važne da ih podijelim s krizmanicima biskupije. To su poruke koje Papa upućuje mladima ali one nisu nešto što se tiče samo mladih nego svih nas. To su tri istine i jedna preporuka. Prva istina je dragi krizmaniče i krizmanice da te Bog ljubi, kojom ti papa želi reći da Bog nije hard disc koji pamti tvoje pogreške, nego da On ima nježno i suosjećajno srce koje se raduje kad može izbrisati ono što si pogriješio. Bog zna puno više o tvojim pokušajima nego tvojim padovima, više Mu je stalo do davanja novih prilika nego do osude. Druga istina povezana s ovom, da te Krist spašava i da to čini zato što te voli. Važno je znati da je Krist onaj koji spašava, onaj koji oprašta ne jedanput, nego bezbroj puta. Treća važna istina je da je Krist živ i da te želi živog. On želi da i mi živimo, strah nas čini mrtvima, on nas zarobljava. Jedan od velikih problema nas kršćana u odnosu na Isusa je to što se bojimo. A bojimo se da će nam Krist nešto oduzeti. Da će nam oduzeti slobodu, životnu radost, mogućnost da se ostvarimo, da budemo ono što mi želimo biti. Ali Krist ništa ne oduzima, on sve daje - rekao je mons . Mate Uzinić te krizmanicima dao preporuku - svaki dan zazvati Duha Svetoga, kako bi po njegovim darovima, koje po sakramentu potvrde primaju, mogli odgovoriti na sve izazove koji život stavlja i koji će stavljati pred njih.U ime roditelja biskupu je zahvalila Romana Perun Moretić "Molimo Vas da ih se sjetite u svojim molitvama. Neka ih darovi Duha Svetoga prate svaki dan i neka ih nadahnjuju na kršćanski život. Sjetite se i nas roditelja koji moramo biti istinski uzor i potpora u njihovim brojnim životnim izazovima.  I mi ćemo moliti za Vas, preuzvišeni Oče, da Duh Sveti uvijek bude s Vama na putu kojim idete - na putu na koji Vas je Gospodin poslao".

Na kraju misnog slavlja don Bernardo Pleše  se zahvalio biskupu, vjeroučitelju Krunoslavu Batinić koji je vodio krizmanike tijekom dviju godina priprave, pjevačima na čelu sa sestrom Ivankom, sestrama na čelu sa sestrom Bosiljkom za uređenje crkve, komunalnim djelatnicima koji su uvijek spremni i voljni za uređenje prostora oko crkve i župne kuće i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da nam ovo misno slavlje podjele sakramenta sv. Potvrde bude u ovako lijepom ozračju.

- Dragi krizmanici, dopustite Duhu Svetom da se doista rasplamsa u vama. Duh sveti je Sila, Snaga, Svjetlo svima nama toliko potrebna, a napose vama mladima, za pravilan iskorak u život, te istinsko svjedočenje i siguran hod kroz ova turbulentna i čudna, dezorijentirana vremena relativizma i raznih upitnih konvencija na svim razinama - poručio je don Bernardo krizmanicima.


FOTOGALERIJA

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn