Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Nakon 28 godina obnovljena stara tradicija blagoslova križa i polja na Ivanici (FOTO)

Župljani Župa Brgat i Postranje sa svojim župnikom Nikolom Berišićem jučer su nakon 28 godina obnovili staru tradiciju blagoslova križa i polja na Ivanici. Naime, na blagdan Našašća Sv. Križa, u narodu poznatog kao Krstovdan, koji se kao blagdan obilježavao i u kalendaru blagdana Dubrovačke Republike, narod iz cijele Župe bi dolazio na Ivanicu gdje su Župljani imali svoje baštine, kako bi blagoslovom zazivali Božju milost i zaštitu za svoja polja, vinograde, maslinike i sve sto nam priroda daje, od nevremena i drugih nepogoda.

Ne zna se koliko je star ovaj običaj koji se održao do Domovinskog rata, zadnji blagoslov je bio 1991. godine. Don Nikola se nada da će se nastaviti, te da će dogodine na Ivanicu Župljani doći u što većem broju.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn