Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Velika subota - vjernici u tihoj molitvi oko Kristova groba iščekuju radost Uskrsnuća

Velika subota je dan tišine i molitve, dan je Isusova počinka u grobu. Crkva se zadržava kod Kristova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci i smrti. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Vazmeno bdjenje počinje Službom svjetla, blagoslovom vatre ispred crkve, a zatim slijedi procesija u kojoj se u crkvu unosi Svjetlo Kristovo i pozdrav uskrsnoj svijeći. Bdijenje se nastavlja nešto dužom liturgijom Službe riječi kroz biblijska čitanja koja razotkrivaju svu povijest spasenja. Treći dio vazmenog bdijenja je krsna služba, koja započinje blagoslovom vode kojem prethode litanije Svih svetih. Nakon blagoslova vode slijedi odricanje od grijeha, te ispovijest vjere.

Po običaju u Župi, muška djeca su donosila bijice drva, koje bi na blagoslovljenoj vatri do pola izgorjele, te bi ih takve nosili doma na ognjište.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn