Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Cvjetnica - Palmana Nedjelja; Blagoslov poma i grančica maslina, početak Velikog tjedna

Danas je blagdan Cvjetnice - Palmane Nedjelje dan kada slavimo Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem. Narod je dočekao Isusa, mašući palminim i maslinovim grančicama, pa se u spomen na taj događaj u crkve na blagoslov nose maslinove grančice i ispletene palmine grančice - ”Pome”  tipične za jug Hrvatske. Po tradiciji, u Župi Pome u crkvu najčešće nose djeca. Prema običaju, koji se još uvijek njeguje, obiteljima koje nisu imale djece ili su im ona odrasla, pome bi na blagoslov nosila djeca iz susjedstva, a za nagradu bi na Uskrs dobila dva pengana-omašćena jaja.

Nakon mise i blagoslova na Cvjetnicu - Palmanu nedjelju, grančice se postavljaju u kuću . U nekim obiteljima se sačuvao običaj blagoslova baština i staja, pa se dio blagoslovljenih maslinovih grančica nosi u polja, pčelinjake i staje. Blagoslovljene grančice po vjerovanju Župljana osiguravaju dobar poljoprivredni urod, zaštitu od nevremena, a obitelji zdravlje, sreću i blagostanje.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn