Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Hodočašće u Rim: Bračni parovi obišli Vatikan, danas na generalnoj audijenciji kod Pape

Oko 200 bračnih parova u pratnji dubrovačkih svećenika sudjeluje ovog tjedna na Biskupijskom hodočašću u Rim. Danas će biti na generalnoj audijenciji Svetog Oca u dvorani pape Pavla VI. u Vatikanu gdje će zajedno s drugim hodočasnicima čuti poruke pape Franje i imati ga prigode vidjeti uživo.

Drugog dana boravka u Italiji 4. prosinca  hodočasnici su pohodili baziliku sv. Petra u Vatikanu gdje su u kapelici sv. Josipa  slavili misu. Misu je predvodio i na njoj propovijedao don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule. Pomolili su se i sv. Ivanu Pavlu II., počasnom građaninu Dubrovnika, čiji grob se nalazi u bazilici.

Hodočasnici su obišli baziliku, pohodili grobove drugih papa, a po izboru su se mogli popeti na veličanstvenu kupolu bazilike sv. Petra s koje se pruža prekrasan pogled na trg sv. Petra, vatikanske vrtove i cijeli Rim. Oni koji su željeli mogli su posjetiti i Vatikanske muzeje. O povijesti bazilike sv. Petra kao i  Vatikana i Vatikanskog grada pripovijedali su im vodiči.  Kupili su suvenire kao uspomenu na ovo hodočašće ali i za darivanje najbližih. Divili su se Berninijevim kolonadama i fotografirali se na trgu.

Bazilika sv. Petra u Vatikanu je mjesto hodočašćenja katolika iz cijelog svijeta. Izgrađena je u 16. stoljeću na mjestu ranije ranokršćanske bazilike koja je čuvala grob apostolskog prvaka.

Uz molitvene trenutke bračni parovi su mogli vidjeti brojna djela velikih majstora i umjetnika a među njima je svakako bila čuvena Michelangelova Pieta.

Mnogo je poveznica između Dubrovnika i Vatikana kroz povijest, a to je hodočasnicima bilo lakše uočiti upravo na hodočašću. Poznato je da je obnova i učvršćivanje prepoznatljive kupole bazilike sv. Petra bila povjerena Ruđeru Boškoviću. A da su pape imale povjerenja u dubrovačke liječnike svjedoči GiuroBaglivi koji je bio liječnik dvojice papa.

Kao duhovna pratnja s bračnim parovima na biskupijskom hodočašću sudjeluju: don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, don Hrvoje Katušić, generalni vikar biskupije, don Ivica Pervan, kancelar biskupije i župnik župe Svetog Spasitelja iz Mokošice, don Frano Kuraja, župnik župe sv. Marka iz Korčule i don Ivo Zečević, župnik župe Svete Obitelji iz Nove Mokošice.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn