Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Zaređena trojica đakona - Buskup Uzinić; "Radosna je dubrovačka Crkva" (FOTO)

Don Robert Karačić, don Josip Mudri i don Tonći Ante Prizmić u radosnom i sabranom ozračju primili su po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića sveti red đakonata na blagdan Posvete Lateranske bazilike 9. studenog u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Veliki je ovo događaj za biskupiju koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja i izvor je nade za njezinu budućnost. Potvrdili su to svojim sudjelovanjem na pontifikalnom slavlju đakonskog ređenja veliki broj dubrovačkih svećenika i vjernika, ali i roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji đakona kao i njihovi kolege iz bogoslovije.

Radosno ozračje u katedrali nije se moglo sakriti što je i sam biskup na početku je primijetio: „Radosna je naša Crkva, radosni smo i mi. Prolazeći kroz crkvu vidio sam toliko radosti.“

Kandidati za đakonat za svoj dan ređenja izabrali su blagdan Posvete Lateranske bazilike što je biskup istaknuo dodavši kako je riječ o blagdanu koji ih povezuje sa Svetim Ocem, a oni se rede upravo da bi služili Crkvi osobito, kao đakoni, najpotrebnijima. Svetog Oca pohodit će slijedećeg tjedna i biskupi Hrvatske u pohodu „ad limina apostolorum“ čime, uz ostalo, žele potvrditi svoju povezanost sa Svetom Stolicom u zajedništvu Katoličke Crkve.

Tumačeći evanđelje o Isusovom dolasku u hram i njegovoj ljutnji jer je tamo našao razne prodavače, biskup je kazao kako je to bio prvi Isusov dolazak u Jeruzalem za vrijeme njegovog javnog djelovanja te kako je Isus želio ući u hram da bi se pomolio za svoje poslanje i svoje učenike, „vjerujem i nas danas“. Došavši u hram nije našao ono što je očekivao, ono o čemu je Ezekiel proročanski govorio, nije našao na mjesto iz kojeg je izvirala milost koja sve što dotakne ozdravljuje, oživljuje. Našao je na prodavače i mjenjače, što ga je naljutilo.

Isusov dolazak u Jeruzalemski hram biskup je posadašnjio rekavši kako Isus danas dolazi u ovu crkvu s istom nakanom, moliti za kandidate za đakone, ali i za sve ostale jer svatko treba biti kršćanin u svom zvanju i poslanju. To poslanje je biti oni koji posreduju milost Božju ljudima svog vremena. To je poslanje Crkve i svih onih koji su u Crkvi izabrani za posebne službe. Biskup je okupljene potaknuo na osobno promišljanje o tome što u našem slučaju Isus može pronaći: Ponovno prodavače i mjenjače? Hoće li u meni kao službeniku Crkve pronaći menadžera? Hoće li u tebi pronaći skupljača milostinje ili nešto drugo?

Dubrovački biskup je zatim opisao kako je zadaća đakona „podjeljivati krst, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati je, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.“ Obraćajući se kandidatima kazao je da se sve to može činiti na trgovački način upotrijebivši evanđeoski izričaj kao 'prodavači volova, ovaca i golubova i mjenjači novca'. „A to nije vaše poslanje!“, istaknuo je te ih potaknuo na promišljanje o tome kako sve to trebaju činiti. Pred oči im je stavio riječi sv. Polikarpa da ono što budu činili trebaju činiti kao „milosrdni, revni, hodeći po istini Gospodina, koji je postao poslužitelj svih.“

Biskup je tome dodao da to što su pozvani i poslani trebaju činiti zdušno, radosno, izbjegavajući svako nepoštenje i lakomost, u beženstvu, nepodijeljena srca, neporočni i besprijekorni, ne samo kao slušatelji nego i služitelji i tako da ono što ustima propovijedaju i sami očituju svojim djelima. Citirao je riječi koje će reći kandidatima u obredu pri predaji evanđelja: „Primi Kristovo evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj vjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ, živjeti što učiš.“

Svi mi smo svjesni da to nije lako, da oni to ne mogu sami, da im je potrebna milost Božja koju će im Bog obilato dati, nastavio je biskup Uzinić i dodao da je potrebno još nešto: „Potrebni smo im i mi, Crkva, za koju se zaređuju za đakone. Dužnost je svih vjernika biskupije da kandidate za đakonat prate molitvama.“ Pozvao je vjernike da ih nastave pratiti molitvama kako bi oni mogli odgovoriti svom pozivu i poslanju.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn