Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

U crkvu Sv. Ilara s restauracije vraćeno Raspelo nepoznatog majstora iz 15. stoljeća

Zadnjih dana prošlog mjeseca u Župnu crkvu Sv. Ilara u Mlinima s restauracije je vraćeno Raspelo nepoznatog majstora iz 15. stoljeća. Raspelo je smješteno na svoje staro mjesto u bočnu kapelu crkve čije je zidove pasionskim temama oslikao akademik Bruno Stane Grill.

Djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda, odjela Dubrovnik i mr.sc. Božena Popić Kurtela, viša savjetnica za pokretna kulturna dobra u Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, još od 2010. godine intenzivnije prate stanje ove umjetnine. Iako se umjetnina nalazila u lošem stanju, nije pokazivala znakove ubrzane degradacije materijala. U redovni program radionice u Dubrovniku preuzeta je 2015 godine, gdje je pod stručnim vodstvom Nede Kuzek konzervatorice-restauratorice, savjetnika u Hrvatskom restauratorskom zavodu, izvršena sveobuhvatna restauracija.

- Samim radovima restauracije prethodila su opsežna istraživanja poput MSCT I RTG snimanja izvedenih u Općoj bolnici Dubrovnik. Snimanja je vodio mag.med.rad. Frane Mihanović. Laboratorijska analiza gradbenih materijala izvedena je u Prirodoslovnom laboratoriju Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu. Izrađena je mikroskopska stratigrafska analiza slojeva boje, te XRF analiza pigmenata slikanog sloja. Utvrđeno je da je skulptura izvedena od drva topole Populus L. U laboratoriju za mjerenje niskih aktivnosti, Institut Ruđer Bošković, u Zagrebu procijenjena starost drveta je iz 1452 godine - rekla je voditeljica projekta restauracije ovog raspela Neda Kuzek.Ova restauracija prezentirala je izuzetno  kvalitetan slikani sloj, kojemu pripada i bogato urešena perisoma s pozlaćenim dijelovima. Da se radi o izuzetno složenoj i zahtjevnoj restauraciji svjedoči i činjenica da je prezentirani sloj tek jedan od slojeva zatečenih na umjetnini.  Originalni sloj se sačuvao tek u manjim fragmentima ispod prezentiranog sloja.

Radove restauracije financiralo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a angažmanom don. Bernarda Pleše prikupljene su i donacije od Općine Župa i zaklade Kaboga. Suradnici na restauratorskim radovima bili su Nađa Lučić, konzervator-restaurator, Monika Lolić, mag.art., Antonio Blašković, konzervator-restaurator  i Sandra Šustić, dr.sc. Radove su pratili fotografi Hrvatskog restauratorskog zavoda Goran Budija, Antonijo Blašković, Ljubo Gamulin i Petra Dukić.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn