Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Treće M-ljetovanje pokazuje da mladi žele i mogu tjedan dana živjeti na drugačiji način

Duhovno-rekreacijski program „M-ljetovanje“, kojeg već treću godinu organizira Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU), održan je na Mljetu tijekom srpnja i kolovoza u četiri termina. Ove godine prvi termin počeo je 22. srpnja, a zadnji je završio 18. kolovoza.

U Bobovištu na Mljetu svakog tjedna boravilo je u šatorima pedesetak mladih iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih zemalja Njemačke, Austrije, Francuske, Luksemburga, Bosne i Hercegovine, koji su se na vrijeme prijavili za sudjelovanje u M-ljetovanju. Mladi su sudjelovanjem u ovom programu imali prigodu iskusiti prirodne ljepote otoka koji je zaštićen i kao nacionalni park, upoznavati mlade iz raznih krajeva i s njima se družiti, ali i svojim radom doprinijeti zaštiti prirode kroz ekološki pristup. Uz obavljanje dnevnih zaduženja mladi su imali prigodu za kupanje u kristalno čistom moru te za molitvu, razmatranja na biblijskim tekstovima, ispovijed i osobni razgovor s duhovnicima te euharistijska slavlja.

Ove godine kroz program "M-ljetovanje" prošlo je oko 250 osoba, a od svećenika sudjelovali su don Hrvoje Katušić, don Marin Lučić, pater Vinko Maslać, pater Stjepan Ivan Horvat, don Toni Šinković, don Kristijan Stojko, fra Josip Vlašić, fra Marinko Klaić i fra Mate Kolak koji su bili na raspolaganju mladima za razgovor u njihovim životnim traženjima.

Radosti i smijeha nije nedostajalo, a svi sudionici zasigurno su sa sobom ponijeli nezaboravne uspomene koje su stekli kroz nova iskustva i nove životne spoznaje.

Duhovno-rekreacijski program „M-ljetovanje“ ima dva cilja: duhovni i ekološki. Kroz duhovnu sferu mladi imaju priliku na ovom mjestu razmisliti o svom životu, čime su zadovoljni ili ne, i u razgovoru s duhovnicima i animatorima pokušati doći do onoga što ih čini sretnima i zadovoljnima u životu te otkrivati svoje životno poslanje. U ekološkom smislu projekt ima svrhu povratka prirodi tako da mladi kroz dane dok su tu svakodnevno fizički rade, čiste okoliš, brinu se za masline, obnavljaju travnate površine, čiste smeće iz mora i rade raznovrsna ispitivanja tla. Sve to ujedno osigurava i izvrsna suradnja s Nacionalnim Parkom Mljet i Vatrogasnom postrojbom Mljet čiji članovi i zaposlenici održavaju edukativne radionice u kojima mladima osim o agrikulturi govore i o kvalitetnoj prevenciji požara. U sklopu programa mladi jednom tjedno odlaze do otočića sv. Marije gdje imaju misu i „pustinju“, ali i predavanje o povijesti Mljeta te o utjecaju i važnosti benediktinaca za ovaj otok.

Bitno je napomenuti kako na mjestu gdje borave nema struje ni suvremene tehnologije te se na taj način sudionici približavaju „robinzonskom“ iskustvu življenja.

Voditeljica projekta je Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, koja zajedno s animatorima, bogoslovima i sjemeništarcima te volonterima organizira program „M-ljetovanje“ kojim se željelo mladima ponuditi jedan sasvim drugačiji pastoralni program. Ekološki dio programa je dogovoren i razrađen u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Institutom za maslinarstvo i turizam u Istri, a taj mjesec dana na Mljetu provodi se također u suradnji s mještanima Mljeta, vlasnika parcela u Bobovištu, kao i uz podršku Nacionalnog parka Mljet i Ministarstva za zaštitu okoliša RH. Veliku pomoć projektu također pruža Caritas Dubrovačke biskupije.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn