Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Obilježena 130. obljetnica rođenja i krštenja službenice Božje s.Trofime Miloslavić (FOTO/VIDEO)

Svečanom svetom misom koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u crkvi Velike Gospe u Martinovićima obilježena je 130. obljetnica rođenja i krštenja službenice Božje s.Trofime Made Miloslavić, redovnice rodom iz ove župe za koju je zajedno sa njezinim susestrama nedavno pokrenut postupak za proglašenje blaženima.

- Želio bih da u ovom misnom svoj pogled zaustavimo na našoj s. Trofimi Madi Milosavić. Važno je uočiti da ona „naša“, odnosno da je vidimo kao svoju. Samo tako u njezinoj svetosti, koja nije samo svetost mučeništva nego cijelog života koji se stavio u službi Bogu i bližnjima, možemo i mi prepoznati potencijalnog sveca u sebi. A svi smo pozvani na svetost. I za biti svet nije važno zvanje ili zanimanje, nisu važne životne okolnosti, ni ovaj ni onaj politički sustavi, sklon ili ne sklon Crkvi i kršćanima. Za biti svet je važno samo jedno, a to jedno je ljubav. Zato sam danas uzeo obrazac mise za ljubav. Ne bih, naime, želio da nas prisjećanje na s. Trofimu i njezine susestre potakne na mržnju prema onima koji su im oduzeli život, kao ni onima koji i danas hvale i promiču i brane taj zločinački sustav osuđujući žrtve, a slaveći zločince. Umjesto toga bih želio da i nas zahvati ljubav. Nije to bilo kakva ljubav. To je ljubav koja ne pravi razliku među ljudima, koja se ne pita tko je dobar ili loš, koja ne dijeli ljude po ovom ili onom ključu, to je ljubav koja oprašta… To je, konačno, ona ljubav koja je od rođenja do smrti obilježila život naše s. Trofime i njezinih susestara, ali je ponuđena i svakom od nas u našem životu, zvanju i zanimanju. To je ona ljubav kojom je s. Trofimu, strpljivo i vjerno, u svim trenucima njezinog života i do njegova kraja, a mi vjerujemo i u svu vječnost, ljubio i ljubi Bog. Istovremeno to je ljubav kojom je ona, strpljivo i vjerno, u svim trenucima svoga života i do njegova kraja ljubila, a mi vjerujemo i kroz svu vječnost, ljubila i ljubi Boga i svoje bližnje. Danas u tim njezinim bližnjima, onima koje ona ljubi ljubeći Boga želim rado prepoznati nas, njezine, koje uvjeren sam pred Bogom zagovara kako bismo i mi otkrili ljubav Božju kojom smo ljubljeni i u toj ljubavi ljubili Boga i svoje bližnje, uključujući sve ljude, pa i one koji nas ne ljube - istaknuo je u svojoj propovijedi biskup Uzinić.


FOTOGALERIJA 32 slike

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/religija/sestra_teofima{/gallery}

 


Na kraju mise izvješće o otvorenju kauzeza proglašenje blaženima ili deklaracije mučeništva s. Žarke Julijane Ivasić i šest susestara mučenica, među kojima je s. Trofima (Made) Miloslavić, je dao postulator kauze dr. Zvonimir Kurečić, a okupljenima na ovoj proslavi se obratila i s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarice Družbe sestara milosrdnica iz Zagreba koja je govorila o životu i mučeništvu sestra Trofime Made Miloslavić. Svečanost je završena koncertom Zbora sestara milosrdnica iz Splita i tratamentom ispred Doma na Bravinjcu.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn