Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Vjernici Župe Mlini, članovi Bratstva Sv.Roka - Zavrelje slave blagdan svoga zaštitnika

Vjernici Župe Mlini, naročito članovi Zavreoskog bratstvo Sv. Roka danas obilježavaju blagdan Sv.Roka koji se tradicionalno proslavljao u Mlinima.

Crkvica Sv. Roka pod platanom u Mlinima koja potječe iz 15. stoljeća, zavjetna je crkvica Bratstva Sv.Roka - Zavrelje. Nažalost, osim vjerskog dijela feste s jutarnjom misom, nekada tradicionalne feste sa zabavom ove godine neće biti.

Festa na Svetoga Roka se pamti od davnina, stari su pričali o balu pod platanom, gdje se piva točila iz bačve, a kad se govori o povijesti vaterpola u Mlinima spominje se prva poslijeratna vaterpolo utakmica odigrana je pred prepunim gledalištem između ekipa Mlina i Cavtata prigodom tradicionalne proslave Svetog Roka 16. kolovoza 1946. u Mlinima. Tijekom ljeta u bivšoj državi na Plivalištu Gusara u organizaciji tadašnjih hotelskih kuća održavano je više ljetnih zabava s tradicionalnim potezanjem konopa, penjanjem na stando, skakanjem u vrećama, te igrama u moru, a među tim zabavama je bila i ona za dan Svetog Roka.

Nakon Domovinskog rata Festu sredinom devedesetih obnavlja udruga Vrnut, koja je nastala iz organizacijskog odbora Mlinarskog karnevala. Festa u tim godinama uz zabavu na plivalištu (jednu godinu na plaži ispod Hotela Astarea) ima i kulturno zabavni program ispred Svečeve crkvice pod platanom, gdje su nastupali zborovi i klape, a kroz Mline je svirala i Limena Glazba iz Potomja. Tih nekoliko godina, kao uvod u Festu večer prije je obalom od plivališta do bungalova ispod H. Astarea organizirana atraktivna luminacija koja bi na plaže privukla stotine turista. Tako je bilo do početka 2000-tih  kada udruga Vrnut prestaje s radom i organizacijom Feste, koju nakon godine pauze preuzima koncesionar Plivališta V.K. Gusar, te je u suorganizaciji ili pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine povremeno organizira, nažalost ne i ove godine.

foto: Bibijana Lise


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn