Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Proslava Velike Gospe u katedralnoj župi: Marijina "sudbina" je i "sudbina" svih nas (FOTO)

Veliki broj vjernika okupio se na sinoćnem pontifikalnom misnom slavlju koje je ispred dubrovačke katedrale na svetkovinu Uznesenja Marijina 15. kolovoza predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji više svećenika među kojima su bili kanonici Stolnog kaptola, redovnici s područja katedralne župe te katedralni župnik don Stanko Lasić. Na slavlju su sudjelovali i dubrovački bogoslovi i sjemeništarci kao i redovnice iz svih redova u biskupiji. Evanđelje je navijestio đakon don Tomislav Sikavica.

Biskup je u propovijedi govorio o značenju Marijinog uznesenja na nebo za sve vjernike. Uvodno je naveo dijelove iz predslovlja svetkovine u kojima je izražena bît onoga što se ovo svetkovinom slavi i ispovijeda. „Danas si na nebo uznio Djevicu Bogorodicu, početak i sliku konačnog savršenstva tvoje Crkve i putokaz nade i utjehe tvome putničkom narodu,“ citirao je biskup te dodao kako ovim blagdanom slavimo i ispovijedamo „bît onoga što se dogodilo Mariji“, ali „mi slavimo i ispovijedamo i bît onoga što će se dogoditi nama, a čemu je njezino uznesenje na nebo tek početak. Ono što se njoj dogodilo, dogodit će se i svima nama, Crkvi, a po Crkvi je kao poziv upućeno i cijelom čovječanstvu.“ Marijina sudbina, sudbina je svakog od nas, sudbina je Crkve, nastavio je biskup. „To bi treba biti i sudbina cijelog čovječanstva. Za to smo stvoreni. Za to smo otkupljeni.“ Potkrijepio je to riječima iz pročitanog ulomka iz Prve poslanice Korinćanima koje govore o Kristovom uskrsnuću od mrtvih te da će biti oživljeni svi koji su Kristovi. „Bilo je dolično da Blažena Djevica Marija, 'koja je iz svoga krila rodila (Božjeg) utjelovljenog Sina', bude prva u redu nakon njega. I jest. To je ono što danas slavimo. Ali tu nije kraj. Nakon nje slijede i svi ostali“, kazao je biskup.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/religija/Velika_Gospa_2018{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn