Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Veliki četvrtak u dubrovačkoj katedrali; Biskup Uzinić oprao noge dvanaestorici vjernika

Na Veliki četvrtak u katedrali Velike Gospe dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je svečano misno slavlje Večere Gospodnje. Za vrijeme mise oprao je i poljubio noge dvanaestorici vjernika koji simboliziraju dvanaest apostola. Tijekom mise biskup je više puta naglasio koliko je važno da iz ljubavi služimo jedni drugima.

Biskup je u svojoj propovijedi tumačeći evanđelje stavio naglasak na „prijelaz“: Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu. Kazao je da židovska Pasha označava prijelaz iz ropstva u slobodu, a kod Isusa to znači prijelaz iz ovog svijeta Ocu. No, Isus je znao da je od Boga izašao i da Bogu ide, on sam je prijelaz iz ovog života Božjem životu
 
Isus govori svojim učenicima ali govori i suvremenom čovjeku, onima koji su u svijetu, kazao je biskup te nastavio kako je znakovit u Ivanovom evanđelju čin pranja nogu: taj obred ima identično značenje kao euharistija, taj čin pranja govori što Isus svojima želi reći. Primijetio je da Isus pretvara u geste prijelaz iz ovog svijeta koji će se dogoditi na žrtvi na križu, odlaže haljine i uze ubrus, odlaže vlastiti život, a nakon pranja nogu ponovno uzima haljine što simbolizira njegovo uskrsnuće.

Isus čini nešto ispred svoga vremena, naglasio je biskup, te kazao da je posebnost ovog čina stavljanje pranja nogu u sredinu događaja. Naime, inače se pranje nogu nikada nije događalo usred večere nego nakon puta kada su noge bile prašnjave, svakako prije večere. Isus taj događaj stavlja u sredinu kao temeljni događaj. Biskup je primijetio i drugu neuobičajenost: „Drugo što je vrlo neobično i avangardno je što on kao Učitelj, Gospodin čini ono što su obično činile sluge ili robovi. On mijenja uloge i sam pere noge svojim učenicima.“ Petar se buni, on to ne prihvaća, no Isus želi poručiti da nije poanta u čišćenju, nego da su kršćani „okupani“, te da „dio s Gospodinom“ nije biti bezgrešan nego činiti ono što je On činio. I još jednu Isusovu poruku je biskup istaknuo: „Ako ja vama oprah noge onda i vi jedni drugima perite noge“, a to znači ljubiti do kraja i vremenski i kvalitetom, u ljubavi se trošiti i ići jedni drugima u susret čineći dobro iz ljubavi, uz poruku „Onaj koji je prvi među vama neka bude poslužitelj“. Nije najvažnije biti čist, najvažnije je s Njime kao i On u ljubavi služiti do kraja i vremenski i u kvaliteti, zaključio je biskup, te na kraju sve pozvao da slijede Isusov primjer, da se pretvore u euharistiju, da se daju „služeći u ljubavi jedni drugima“.

U obredu pranja nogu kao dvanaest apostola sudjelovali su: Goran Martić, Pero Bajurin, Mato Previšić, Martin Lazar, Pasko Filičić, Viktor Kužnin, Ivan Mrnarević, Luka Tolj, Đivo Brčić, Stijepo Gleđ, Dubravko Kovačević i Miho Pulitika. Liturgijsko pjevanje predvodili su katedralni zborovi.

Jelica GjeneroPodijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn