Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Objavljeno Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2017. godinu

Dubrovačka biskupija objavila je u ponedjeljak, 26. ožujka financijsko izvješće za 2017. godinu, koje je osim na hrvatskom objavljeno i na talijanskom i engleskom jeziku.

U uvodnom pismu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ističe kako je poslanje Crkve širenje radosne vijesti, evanđelja te da se Crkva u različitim vremenima sukladno svojim mogućnostima trudila što vjernije odgovoriti ovom poslanju. Biskup podsjeća kako Dubrovačku biskupiju njena duga i značajna povijest obvezuje na osobito brižno i odgovorno upravljanje koje, uz očuvanje duhovne i materijalne baštine, uvijek treba imati u vidu i temeljno poslanje Crkve, naviještaj radosne vijesti, evanđelja.

„Dubrovačka biskupija, kroz transparentno i odgovorno upravljanje, želi stavljati svoja materijalna dobra u službu evanđelja ulažući u različite pastoralne i edukativne projekte i Caritas, nova zapošljavanja te održavanje kulturne baštine koja nam je povjerena i koju smo dužni očuvati i očuvanu proslijediti idućim generacijama“, ističe dubrovački biskup.

Financijsko izvješće u prvom dijelu prikazuje konsolidirani novčani tok biskupije i povezanih pravnih osoba uz referencu na prethodnu godinu, a u drugom dijelu su prikazane sve bilance uz prihode i rashode, odnosno račune dobiti i gubitaka profitnih dijelova.

U protekloj godini Dubrovačka biskupija je refinancirala sva svoja kreditna zaduženja i time značajno, za oko 3 milijuna kuna, smanjila svoju ukupnu kreditnu opterećenost kroz sljedećih deset godina.

„Zaduženost Dubrovačke biskupije u odnosu na njene primitke još je uvijek vrlo visoka, no refinanciranjem obveza i jačom financijskom disciplinom vide se pozitivni pomaci između godina. Cilj Biskupije je kroz 7 do 10 godina potpuno zatvoriti obveze koje se tiču kreditne zaduženosti“, zaključuje ekonom Nikola Živković u uvodu u financijsko izvješće.

U Izvješću se ističu različiti uspješno provedeni projekti u prošloj godini. Tako je biskupijski Caritas svojim radom i uspješnom aplikacijom na EU fondove, prošle godine iz istih povukao 3,6 milijuna kuna čime je, na području Dubrovačko-neretvanske županije, omogućeno povećanje broja mjesečnih socijalnih košarica za najpotrebnije sa 700 na 1500. Također, završen je i zajednički projekt u suradnji sa Zakladom Caboga Stifftung kojim je obnovljena biskupijska palača u Ulici Braće Andrijića br. 8, u koju su useljene obitelji s djecom čime je dan značajan impuls revitalizaciji Grada.

Financijsko izvješće, vjernicima, suradnicima ali i ukupnoj javnosti, pruža detaljan uvid kako je Biskupija upravljala materijalnim dobrima u 2017. godini. Dubrovačka biskupija zahvaljuje svima koji su svojim radom ili drugim načinom pomogli i pomažu njeno djelovanje.

Dubrovačka biskupija - Godišnje financijsko izvješće 2017.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn