Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Križni put na Srđ: Križ nije patnja nego služenje u ljubavi (FOTO)

Na petu korizmenu nedjelju 18. ožujka vjernici Dubrovnika i okolice uputili su se serpentinama Srđa moleći od postaje do postaje križni put i razmatrajući o Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću. Križni put je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a čitao se tekst Križni put oca i majke, autorice Marine Šimić.  Riječ je o 15 meditacija koje je Splitsko-makarska nadbiskupija izdala kao pripravu na Susret hrvatskih katoličkih obitelji u rujnu u Solinu.

U nagovoru podno kamenog križa na Srđu biskup Uzinić je naglasio kako ono što križ čini križem nije patnja nego služenje u ljubavi.

Svatko od nas je pozvan na svom mjestu, u svojoj ulozi, u svom konkretnom poslanju biti onaj koji drugima služi u ljubavi, kazao je biskup. Kad nas Isus poziva da uzmemo svoj križ „onda on poziva tebe kao muža, kojemu nije križ njegova žena nego njegovo služenje u ljubavi vlastitoj ženi, da uzme svoj križ i krene za njim“. Ni ženi Isus ne kaže da joj je križ muž nego služenje u ljubavi svom mužu. Očevima i majkama nisu križ njihova djeca nego je njihov križ služenje u ljubavi svojoj djeci. To je križ - služenje u ljubavi, objasnio je dubrovački biskup.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/religija/krizni_put_srdj18{/gallery}

 


„Što više nas bude, potaknuti Isusovim nošenjem križa iz ljubavi prema nama i njegovim služenjem u ljubavi nama, svaki dan uzimalo svoj križ služenja, to će biti manje tuge, žalosti i patnje u ovom svijetu, našim obiteljima, društvu, Crkvi, a bit će puno više radosti i sreće. Tada će se u našim obiteljima, Crkvi i društvu dogoditi uskrsnuće“, poručio je biskup Uzinić i blagoslovio okupljene

Organizacija pobožnosti bila je povjerena župnoj zajednici sv. Petra – Boninovo sa župnikom i dekanom don Antom Burićem. Meditacije su čitali članovi obiteljske zajednice ove župe, a pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom s. Marinele Žuro.

Križni put na Srđ moli se već dvadeset i prvu godinu, a dio je programa dubrovačkih Dana kršćanske kulture. Ove godine sudjelovalo je više stotina vjernika sa svećenicima, redovnicama, redovnicima, obitelji s djecom, mladi, skauti, starije osobe, a u pobožnoj povorci južnom padinom Srđa u svojim uniformama s barjakom išli su i Dubrovački trombunjeri.

Mario Macan/A.T.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn