Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Na konferenciji za medije program predstavljen Dana kršćanske kulture u Dubrovniku

Na konferenciji za medije održanoj u dvorani sv. Ivana Pavla II predstavljen je program Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

Na konferenciji su govorili ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture odvija se u tri biskupije Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Dubrovačkoj biskupiji i Šibenskoj biskupiji, to je zajednička manifestacija koja ima autonomne programe, kazao je ravnatelj manifestacije. „Od početka smo željeli ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo, utemeljenost hrvatske i europske kulture na kršćanskim korijenima, ali nismo željeli da ostane samo na tom“, nastavio je Radalj te dodao da je za manifestaciju jako važno poticanje stvaralaštva suvremenih autora. Na četrnaestoj manifestaciji u sva tri grada bit će ukupno oko 60 programa i 1000 sudionika, naveo je Radalj te kratko predstavio programe u Splitu i Šibeniku.

Ova godina je odlukom Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije proglašena Europskom godinom kulturne baštine, kazao je pročelnik Mikuš i dodao kako je nemoguće zamisliti europski kulturni prostor i baštinu bez kršćanstva koje je u svim segmentima ljudskog života i djelovanja utkano u europski kulturni prostor. Kršćanstvo je i svjetska baština što se svake godine ogleda u ovoj manifestaciji gdje prošlost susreće budućnost, gdje se umrežuje i naša prošlost sa sadašnjošću pružajući silnice prema budućnosti, što je jako važno, istaknuo je Mikuš te predstavio dubrovački program manifestacije. U neprestanom doticaju s transcendentim ali i u međusobnim prožimanjima ovogodišnji program dubrovačkih dana je tako zamišljen da se u njemu sve te dimenzije međusobno prožimaju i dolaze do izražaja.

Generalni vikar Katušić je pozdravio nazočne uime dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i Dubrovačke biskupije, te kazao kako je kršćanstvo od početka svog djelovanja bilo inspiracija ljudima ne samo na području duhovnosti nego cjelovitog života. „Ova manifestacija je vrlo intenzivni prikaz plodova susreta sa Svetim. Različiti umjetnici, različiti stvaraoci su izražavali svoj odnos s Bogom i kroz umjetnička djela“, kazao je Katušić te skrenuo pozornost kako su ovi programi prilika svima da osim uobičajenog odnosa sa Svetim kroz liturgiju i molitvu imaju prigodu i na jedan drugačiji način, kroz kulturni moment, i sami se približiti Svetom. Pozvao je medije kao i sve zainteresirane sugrađane da pažljivo pogledaju program Dana te pronađu nešto za sebe.

Dani kršćanske kulture u Dubrovniku bit će otvoreni u subotu, 17. ožujka u 19.30 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup Mate Uzinić, a nakon toga slijedi koncert ansambla „Vokalisti Salone“.

U deset dana posjetitelji manifestacije u Dubrovniku moći će poslušati pet koncerata, uživati u ozbiljnoj glazbi kao i u tradicionalnim korizmenim pjesmama, poslušati pravoslavne napjeve, ali i one iz dubrovačkog kraja, sudjelovati na križnom putu na Srđ, biti na otvaranju izložbe o poznatom europskom hodočasničkom putu sv. Jakova, uživati u projekciji filma o čuvanju ispovjedne tajne, poslušati zanimljivo predavanje o simbolu križa u prvoj kršćanskoj umjetnosti, saznati nešto više o ikonama u Dalmaciji, obići crkvene muzeje i bolje se upoznati s onim što oni čuvaju od zaborava. Manifestaciju će u ponedjeljak, 26. ožujka u crkvi Male braće zatvoriti biskup Uzinić.

Dani kršćanske kulture odvijaju pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, organizator je nakladna kuća „Verbum“ iz Splita, a pokrovitelji i suorganizatori su Dubrovačka biskupija i Šibenska biskupija. Manifestaciju su prepoznali i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Splitsko-makarska županija, Grad Split, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik. U gradovima se pojedini programi organiziraju u suradnji s lokalnim kulturnim institucijama. Ravnatelj manifestacije je dr. sc. Miro Radalj, a program u Dubrovniku osmišljava Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

Angelina Tadić
Foto: Mario MacanPodijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn