Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Papa Franjo imenovao don Petra Palića novim biskupom Hvarske biskupije

Papa Franjo imenovao je dr. don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije na službi generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije, biskupom Hvarske biskupije.

Imenovanje je objavljeno danas, 9. veljače, u Vatikanu, Zagrebu, Hvaru i Dubrovniku. Mons. Petar Palić na ovu službu dolazi nakon što je mons. Slobodan Štambuk, dosadašnji hvarski biskup, navršio kanonsku dob za umirovljenje te je prema kanonu 401 Zakonika kanonskog prava podnio ostavku koju je Sveti Otac prihvatio.

Don Petar Palić podrijetlom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u obitelji pok. Antona i Zore r. Gucić u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji.

Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine. U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je razne službe: službu predstojnika Katehetskog ureda (1996. – 2005.), službu osobnog tajnika dubrovačkog biskupa (1998. – 2005.), službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika (1999. – 2007.), službu biskupskog vikara za pastoral (od 2009.), službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije (2011.-2017.). Za vrijeme poslijediplomskog studija upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau u Austriji (2005.-2008.).

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku, te predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.

Predstojnik je Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Na izvanrednom zasjedanju HBK 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika HBK.

Novi Hvarski biskup je proteklih godina bio čest gost Župa naše Općine. Tijekom prošle godine don Petar je podijelio sakramenat Svete potvrde krizmanicima Brgata, Postranja, Mandaljene i Mlina, a predvodio je i svečano misno slavlje na blagdan Velike Gospe u Martinovićima.

Čestitka biskupa Uzinića don Petru Paliću, imenovanom hvarskom biskupu

Povodom imenovanja don Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije, hvarskim biskupom dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je novoimenovanom biskupu čestitku u kojoj, uz ostalo, piše: “Danas se u meni, a vjerujem i u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji, miješaju dvostruki osjećaji, slično kao u roditelja koji se raduje što se njegovo dijete ostvaruje u onom planu koji Bog ima s njim, ali i tuguje jer zna da za njega to istovremeno znači i rastanak.”

“S ovim pomiješanim osjećajima radosti i tuge, želim Ti – uime vjernika, posvećenih osoba i svećenika Dubrovačke biskupije, a osobito u osobno ime - zahvaliti za dvadeset i dvije blagoslovljene godine svećeničke službe u Dubrovačkoj biskupiji i posebno za šest godina u službi generalnog vikara, kad si sa mnom nosio prve i zahtjevne godine moje biskupske službe. S nadom da će Ti to barem malo pomoći u godinama koje slijede, rado Ti, uime svih nas, također izražavam čestitke i najbolje želje za Tvoje novo poslanje, pridružujući se svima onima koji danas mole za Tebe i Tvoje biskupsko služenje Crkvi Kristovoj u onom njezinom 'trootočnom' dijelu koji se zove Hvarska biskupija”, stoji u čestitki.

Na kraju je biskup Uzinić poželio novoimenovanom hvarskom biskupu da ga prati Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije.

Na dan svog biskupskog imenovanja don Petar Palić uputio je poruku svom dosadašnjem ordinariju dubrovačkom biskupu Mati Uziniću. U poruci piše kako „s osjećajima poniznosti i potpunim povjerenjem u Gospodina, koji vodi naše putove, prihvaća i ovaj današnji događaj“, te biskupu Uziniću zahvaljuje na povjerenju koje mu je iskazao imenujući ga svojim generalnim vikarom, a onda i dajući svoj blagoslov za preuzimanje službe generalnog tajnika.

Poruku zaključuje riječima: “Neka se Gospodin trajno proslavljuje po mom životu, a vjerujem da mogu računati i na Vašu podršku u izazovima koje ova služba stavlja preda me. Hvala Vam. I prenesite moju ljubav i zahvalnost svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i vjernicima MOJE biskupije”.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn