Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Slavlje života, braka i obitelji dekanata Dubrovnik 2 u Mandaljeni (FOTOGALERIJA)

Četvrti dan prvog Tjedna života i obitelji u Dubrovačkoj biskupiji slavljen je u četvrtak, 8. veljače u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni, u dekanatu Dubrovnik 2. Na početku susreta dekan don Ivica Pervan pozdravio je sve nazočne. Istaknuvši važnost braka i obitelji te problematike s kojima se danas susrećemo na tom području predstavio je prof. Maju Jakšić iz Splita, mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinju, koja je i redoviti vanjski suradnik Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije.

Profesorica Jakšić je održala predavanje na temu „Međuobiteljska komunikacija i autoritet roditelja“, u kojem je istaknula bitne postavke i podcrtavajuće elemente koji predstavljaju izazov modernog roditeljstva. Opetovano naglasivši koliko je bitan odnos supružnika i vlastiti rad na sebi, kao i na svom odnosu s Bogom, predavačica se dotaknula ponašanja koja nas najčešće dovode do udaljavanja od naših najbližih, kao i štetnih obrazaca koje pokatkad i neprimjetno imamo. Također je predložila i neka djelotvornija ponašanja u međusobnoj komunikaciji, koja su pod našom kontrolom. Više puta je istaknula važnost realnih očekivanja kako u supružničkim tako i u roditeljskim odnosima.

U roditeljstvu, naglasila je, važno je misliti o ispunjanju djetetovih potreba, a ne želja te da djecu možemo razmaziti samo ako činimo stvari umjesto njih i ako ispunjamo njihove želje a ne potrebe. Također je na vrlo zanimljiv način istaknula paradoks današnjeg roditeljstva gdje se malu djecu zna tretirati kao odrasle namećući im dužnost izbora, a kad odrastu znamo se prema njima ponašati kao da su djeca, dokle je naša roditeljska uloga osposobiti djecu za samostalan i odgovoran život. Profesorica Jakšić je istaknula neke od bitnih postavki na koje treba obratiti pozornost, poput dosljednosti. Nadalje je naglasila kako je u izvanrednim situacijama, primjerice ovisničkim ili traumatskim situacijama, potrebno zatražiti stručnu pomoć.

Nakon vrlo zanimljivog, realnog i poučnog predavanja, obitelj Jelene i Stijepa Gleđ je dala svoje svjedočanstvo o snazi vjere, molitve i sakramentalnog života za bračni život, napomenuvši kako u prvome redu osobni odnos s Bogom čini da obitelj može rasti u zajedništvu. Progovorili su i o snazi Božje ljubavi koja sve sebi privlači. Na poseban su način istaknuli molitvu i Božju riječ kao „sredstva“ za ponovno pronalaženje sebe, vraćanje svog dostojanstva i svakodnevnog rasta, kako osobnog tako i međusobnog u zajedništvu. Svoje svjedočanstvo završili su pjesmom „Nebo ljubavi“.

Pokorničko bogoslužje u župnoj crkvi predvodio je don Ivo Zečević, a okupljeni vjernici su imali mogućnost za ispovijed. Nakon molitve krunice uslijedilo je koncelebrirano euharistijsko slavlje koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji sa svećenicima dekanata Dubrovnik 2.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2018/religija/tjedan_zivota_mandaljena{/gallery}

 


U svojoj propovijedi, biskup je povezao prethodni dio programa s čitanjima dana, te naglasio kako je „život najbolji propovjednik“, zahvalivši onima koji su svjedočili na susretu kao i svim ostalima koji su sudjelovali u organizaciji i izvedbi. Dodao je i kako se nada da će se Tjedan života i braka nastaviti i narednih godina pa će bračni drugovi i obitelji imati od toga još više koristi.

Govoreći o potrebi ovakvih susreta biskup Uzinić je rekao da je to zbog svijesti da brak i obitelj nisu onakvi kakvi bi trebali biti, sve je manje onih koji sklapaju brak, sve je više rastava i raznih drugih problema, ali i o braku i obitelji se često šalje samo negativna poruka. „A mi ovim našim okupljanjima i promišljanjima želimo poslati pozitivnu poruku o braku i obitelji. I još više, želimo potaknuti pozitivnu promjenu u našim brakovima i obiteljima“, kazao je biskup Uzinić.

Istaknuo je vjeru kao ono temeljno „što može preobraziti odnose među supružnicima i učiniti ih sretnim supružnicima, ali i što može pročistiti njihove odnose prema djeci i prema drugima“. Vjera je pokretač toga da obitelji mogu zaista biti izvor života i radosti, o čemu govori i geslo skorog nacionalnog susreta obitelji.

Vjera u braku nije samo u odnosu supružnika prema Bogu, nego i u odnosu Boga prema supružnicima, primijetio je biskup. Bog na supružnike izlijeva svoju milost i on se uvijek toga sjeća, ali je pitanje je li se i oni sami toga sjećaju.

Vjera koja povezuje međusobno supružnike zove se povjerenje i oni među sobom trebaju imati i njegovati povjerenje. S povjerenjem i vjerom je povezana i vjernost. Kako imati tu vjeru, povjerenje i vjernost?, upitao se biskup te skrenuo pozornost na primjer obitelji Isusa, Marije i Josipa, koja je bila funkcionalna obitelj, te obitelj Abrahama i Sare za koju se može reći da je bila disfunkcionalna obitelj.

Vjera koja se hrani na molitvi, osobnoj ali i obiteljskoj, pomaže tome i da disfunkcionalne obitelji ispunjavaju svoje poslanje. Nužno je zato u obitelji uvesti obiteljsku molitvu, a i nedjeljna misa na kojoj se okuplja cijela obitelji pomaže u tome. Ako se prestane moliti u obitelji, onda se vraća ono stanje nezadovoljstva i loših međusobnih odnosa. „Molim vas, ponovno uvedite molitvu u svoje obitelji, molitvu svih članova obitelji zajedno. Znam da je s djecom to ponekad teško, ali to je neobično važno“, poručio je biskup i dodao da su naše obitelji nekad bile čvrste i zbog toga što su molile.

Da bi obitelj mogla biti „izvor života i radosti“ jako je važan i međusobni dijalog, a to je druga važna dimenzija koju je za obiteljski život istaknuo biskup Uzinić. Međusobni dijalog pomaže obiteljima da rastu u vjeri, povjerenju i vjernosti pa onda počinju sličiti svetoj nazaretskoj obitelji.

Na susretu u Mandaljeni obitelji su se aktivno uključile u animiranje liturgijskog slavlja, a supružnici su imali prigodu za obnavljanje ženidbenih obećanja. Na kraju mise župnik don Vilim Petrović sve je pozvao na čašćenje koje su priredile župljanke ove župe.

Kristina Rožić/A.T.

Fotografije: Ured za pastoral braka i obitelji, fra Drago LjevarPodijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn