Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Nadbiskup Puljić predvodio svečano misno slavlje na Gorici sv. Vlaha

Posljednjeg dana Feste sv. Vlaha, 3. veljače, na Gorici sv. Vlaha slavljeno je svečano misno slavlje koje je predvodio mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup. Uz brojne svećenike koncelebrirali su i generalni tajnik HBK mons. Petar Palić, generalni tajnik Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić te župnik župe sv. Mihajla Lapad don Robert Ćibarić. Tradicionalno na posljednji dan Feste vjernici, barjaktari, gradska glazba, trombunjeri i festanjuli krenuli su od crkve sv. Vlaha prema Gorici u procesiji, dok su im se putem pridruživali barjaci crkava i svetišta pored kojih su prolazili. Pred samom crkvom sv. Vlaha na Gorici prije misnog slavlja barjaktari su još jednom izvili svoje barjake kako bi pozdravili svetog starca, a svemu tome prethodila je grmljavina iz trombuna Dubrovačkih trombunjera.

Nadbiskup Puljić je u propovijedi govorio o sv. Vlahu koji je prisutan u životu i radu svojih štovatelja i koji tisuću godina suvereno vlada ovim prostorom juga Hrvatske.

U uvodu propovijedi je citirao jednu kroniku u kojoj piše: „Ništa ne smeta, što su na moru gusari, a na suhu lupeži, kad se na našim brodovima vijori zastava svetoga Vlahova, a naše blago je pod njegovom zaštitom“. Dodao je kako je ovo „povjerenje staro preko tisuću godina“, te podsjetio na nastanak pobožne legende iz desetoga stoljeća (971.) koja govori o tome kako je „biskup starac“ upozorio „dobroga i pobožnoga svećenika Stojka“ o namjeri Mlečana da pokore Dubrovnik. Namjera Mlečana nije uspjela, a Dubrovčani su u oslobođenju prepoznali „osobitu milost sv. Vlaha i odredili ga za svoga trajnoga Parca“. „U tom vidu blagdan svetoga Vlaha imao je stoljećima 'najvažnije mjesto u dubrovačkom državnom kalendaru'. A kipovi, slike, crkve i samostani dizali su se diljem Republike u čast biskupu i Parcu, svetomu Vlahu“, kazao je nadbiskup Puljić i dodao da je tako nastala i ova zavjetna crkva na Gorici.

Nadbiskup se prisjetio kako je prije sedam godina, 6. veljače 2011., dok je bio dubrovački biskup blagoslovio ovu obnovljenu crkvu Parca „koja je od davnina bila 'zavjetna zadužbina pomoraca i putnika'“. Također se prisjetio kako je i sam, iako nije bio ni pomorac, ni kapetan, u godinama svoje službe rado dolazio na Goricu, kao susjed ove Parčeve crkve, „penjao se i gledao prema pučini kako bih mogao 'dokučiti' ne samo Grad, Lapad, Gruž i Višnjicu, nego i Konavle, Župu, Primorje i Elafite. Sve tamo do Mljeta, Pelješca, Korčule i Lastova.“ Kazao je i kako je s ovog mjesta znao zazvati Božji blagoslov i zaštitu Parca, što čini i danas u ovoj svečanoj prigodi.

Župnik Ćibarić prije završnog blagoslova pozdravio je sve okupljene te ujedno zahvalio svim svećenicima koji su bili na ovom misno slavlju, osobito predvoditelju nadbiskupu Puljiću. Također je uputio riječi zahvale svima koji su pomogli da ovo slavlje prođe u najboljem mogućem redu, između ostalih i gradonačelniku Matu Frankoviću i predsjedniku Gradskog vijeća Marku Potrebici i njihovim suradnicima poručivši:  „Neka sv. Vlaho, kako nama tako i svima vama, bude poticaj da radimo svi zajedno pod njegovom zaštitom za opće dobro svih građana našega grada ali i domovine Hrvatske.“ Na kraju je pozdravio sve one starije i nemoćne koji nisu mogli biti tu ali koji su mogli ovu prigodu pratiti putem valova Radio Dubrovnika.

Misno slavlje pjesmom je uveličala klapa „Zvono“.  Nakon mise svi koji do sada nisu imali prilike mogli su se grličati.

Nikša Sentić/Angelina Tadić  -  Foto: Nikša SentićPodijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn