Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

„Ususret sv. Vlahu“ – prvo predavanje održao dr. sc. Ivica Prlender

U sklopu ciklusa različitih kulturnih događanja četvrtkom pod nazivom „Ususret sv. Vlahu“ koji služe kao dalja priprava za svetkovinu zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, ovog četvrtka, 18. siječnja, u dvorani sv. Ivana Pavla II. održano je prvo predavanje pod nazivom „Sveti Vlaho ispod Republike – javno i/ili intimno“. Predavač je bio dr. sc. Ivica Prlender a moderator povjesničar Ivan Viđen, koordinator kulturnih događanja „Ususret sv. Vlahu“. Interes za ovim predavanjem koje se tiče dubrovačkoga parca i Dubrovčana pokazali su brojni sugrađani koji su ispunili dvoranu do posljednjeg mjesta.

Predavač Prlender je nadahnuto i govornički vješto izložio svoja razmatranja o štovanju sv. Vlaha u srednjovjekovnome Dubrovniku nastala na osnovu njegovih znanstvenih istraživanja. Publika je tako imala prilike čuti interpretacije najvažnijih povijesnih dokumenata o dubrovačkoj nadbiskupiji, poput bule pape Benedikta VIII. iz 1022. godine ili poznatoga dubrovačkoga propisa iz 1190. godine prema kojemu sudski imunitet (salvus conductus) zbog dugova i drugih sporova, ali ne i zločina, uživaju oni koji dođu u Dubrovnik tri dana prije i tri dana nakon blagdana sv. Vlaha (franchisia Sancti Blasii). Podatci o štovanju Parca preklopljeni su i interpretirani u kontekstu razvoja nadbiskupije u Dubrovniku, ali i u kontekstu izrastanja srednjovjekovne dubrovačke komune u samostalnu državu nakon Zadarskoga mira 1358. godine. Donošenje relikvija sv. Vlaha u Dubrovnik,  organizirano i elaborirano štovanje te izgradnja prvih crkava njemu u čast (one na Gorici i one najstarije u samome gradu) prikazani su kao temelj izgradnje komunalnoga i državnoga identiteta Dubrovnika koji se formalno održavao sve do početka 19. stoljeća, a potom se u drugačijemu kontekstu nastavio i kasnije. Izlaganje je bilo utoliko zanimljivije što je dan i širok vremenski luk koji je dubrovačko srednjovjekovlje spojio sa suvremenim vremenom, a bilo je začinjeno i pokojom osobnom reminiscencijom i anegdotom.

„Ususret sv. Vlahu“ organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

I.V.  Foto: Nikša SentićPodijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn