Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Devetnaest novih animatora biskupije na Općoj specijalizaciji animatora

Peta opća specijalizacija animatora Dubrovačke biskupije koja je ujedno i treća specijalizacija koju samostalno vode dubrovački animatori instruktori održana je u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku od 2. do 8. siječnja, a na njoj su sudjelovali kandidati za animatore koji su prošli jednogodišnju temeljnu formaciju animatora i koji su željeli nastaviti usavršavanje za animatore.

Na nedjeljnoj večernjoj misi na blagdan Krštenja Gospodinova 7. siječnja u dubrovačkoj katedrali biskup mons. Mate Uzinić, u nazočnosti generalnog vikara don Hrvoja Katušića, rektora sjemeništa don Marina Lučića i pročelnice Vijeća za mlade Ane Marčinko, podijelio je certifikate mladima koji su završili specijalizaciju. Novih 19 animatora su: Ivana Antunović, Ani Bratoš, Zrinka Ćorić, Nikola Daničić, Lea Hvar, Nika Klečak, Maja Kovačević, Josip Lazić, Leona Leto, Mateo Ljubišić, Antonija Martinović, Tereza Musladin, Ante Oreč, Vesna Palčok, Anton Puljić, Danijela Rosić, Nikolina Tomašević, Mihaela Vlahinić i Josipa Vuković.

Pročelnica Marčinko je kazala kako je u osmišljavanju i realizaciji sedmodnevnog programa opće specijalizacije za novih 19 animatora sudjelovalo deset instruktora i trideset animatora specijalaca. Posebice je istaknula kako su Božo Džamarija i Marko Soldo, voditelji specijalizacije, dali veliki doprinos njezinom održavanju.

U propovijedi je biskup Uzinić kazao kako se blagdanom Krštenja Gospodinova spominjemo jednog od važnijih trenutaka u životu Isusa iz Nazareta, trenutka u kojemu se u njegovom životu dogodila prekretnica. Tu prekretnicu usporedio je s trenutkom obraćenja koje mnogi, nažalost, nisu doživjeli a koje mijenja smjer čovjekova života. Kao što u obraćenju postoji život prije i poslije obraćenja, tako u Isusovom životu postoji život prije i život nakon krštenja, rekao je biskup i objasnio razliku između ta dva dijela života. Nadalje je ustvrdio da pročitano evanđelje Isusovo krštenje opisuje kao mistično prosvjetljenje te je opisao kako je Isus, kao i drugi obični ljudi, došao na obale Jordana da bi slušao propovijed Ivana Krstitelja. Čuo ga je, kao i drugi, da propovijeda o onome koji će doći nakon njega i „krstiti Duhom Svetim.“ Kao i drugi ljudi prišao je Ivanu da ga krsti krštenjem obraćenja. I onda se dogodila promjena, a to Marko u svom evanđelju snažno izražava, kazao je biskup. Isus nakon krštenja nije više bio isti kao i prije krštenja, a evanđelist taj trenutak opisuje riječima: „I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“

Na općoj specijalizaciji animatori su imali priliku produbiti svoja znanja iz raznih dijelova pastorala koje će im kasnije koristiti u njihovom poslanju župnih animatora, učili su kako u svojim župama pokrenuti i voditi različite radionice i grupe, savladavali su komunikacijske vještine i stilove vođenja animatora, te stjecali znanja, kvalitete i sposobnosti u pristupu i načinu rada s mladima koje kao animatori moraju imati. Uz radionice tijekom sedmodnevnog programa animatori su imali i raznovrsne zadatke: od brige za čistoću prostorija u kojima su boravili, pripreme obroka, do animacije molitvenih čitanja na misi i večernjoj molitvi te kreativnog rada.

Na misnom slavlju u katedrali sudjelovali su i roditelji animatora, a liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor mladih i Tamburaški orkestar crkve Domino koji je izvođenjem božićnih pjesama prigodno zatvorio božićno vrijeme crkvene godine.

Angelina Tadić


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn