Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Sveta Tri Kralja - Blagdan kojim prema starim običajima završava Božićno razdoblje

"Pjevajući treći dio "Pieća" od stiha "Tri kralja jezdili", Župljani su proveli i posljednji veliki Božićni blagdan Vodokršte. Taj bi dan dogorio i Badnjak, pa bi domaćini raznijeli ugljen po baštini kao blagoslov. Dub se razmetao pošto bi svećenik blagoslovio kuću"

Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju. Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar.

Prema starim običajima današnjim blagdanom Tri Kralja u našim krajevima završava Božićno blagdansko razdoblje. Mnogi će Župljani tijekom dana raskititi svoje borove i jelke, te skinuti ili pogasiti svjetlosne dekoracije na svojim kućama. Za razliku od kuća, naše crkve će danas ostati okićene.

Naime, Božićno liturgijsko vrijeme završava u nedjelju Krštenja Gospodinova kada se slavi se Isusovo krštenje na rijeci Jordan čime počinje Njegovo javno djelovanje (prva nedjelja nakon Tri kralja koja je ove godine pada na 7.siječnja).  Veliki bor i jaslice u Vatikanu stoje okićeni tijekom cijelog siječnja do 2. veljače - Blagdana  Prikazanja Gospodinova u hramu.

Bez obzira na razlike u "običajnom" i "službenom" određivanju dana završetka Božićnog slavlja, Katolička crkva ne propisuje niti savjetuje vjernicima točno vrijeme za raskićivanje jelki i borova, ali po nekom nepisanom pravilu, bor se skida kad svećenik blagoslovi kuću.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn