Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Predstavnici društveno-političkog života na Božićnom čestitanje kod biskupa

Na božićnom čestitanju čiji domaćin je bio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku u srijedu, 20. prosinca okupili su se predstavnici društveno-političkog života, različitih institucija, društava i poduzeća, drugih vjerskih zajednica, svećenici, redovnici, redovnice, vjeroučitelji, članovi biskupijskih vijeća i ureda, katoličkih društava i svi vjernici koji su željeli doći kako bi dubrovačkom biskupu čestitali Božić jer su „vrata biskupije otvorena svima“. Čestitke i pokoju toplu riječ izmjenjivali su u jednostavnoj i toploj atmosferi uz čaj i prikle.

Pozdravljajući okupljene biskup Uzinić je na početku zahvalio svima koji biskupiji pomažu izvršiti njezino poslanje koje je u prvom redu evangelizacijske naravi. Spomenuo je personalne promjene u biskupiji u godini na izmaku te zahvalio svima na njihovom doprinosu.

Nadalje je biskup skrenuo pozornost na važnost obitelji u koju se i Bog utjelovio da bi je stavio ljudima kao primjer ali i da bi nam posao poruku da se on na svoj način utjelovljuje u svaku našu obitelj, o čemu govori i u svojoj božićnoj čestitki. „Neka nam ta poruka pomogne da se i mi svi zagledamo u tu obitelj, a svi smo dio neke obitelji, da bismo i mi sa svojim obiteljima postali više mjesto njegove prisutnosti i utjelovljenja“, kazao je biskup. Biskup je citirao i misao Tome Kempenca: „Bog nam često daje u jednom jedinom trenutku ono što nam je dugo uskraćivao. Bog, naime, udjeljuje svoj blagoslov tamo gdje nailazi na prazne posude“, te naglasio kako svi mi trebamo stvoriti prostor za Boga koji želi doći, u svojim srcima i svojim obiteljima, na radnim mjestima, gradu, županiji, ondje gdje živimo, kako bi on došao. Podsjetio je i na misao počasnog građanina Dubrovnika sv. Ivana Pavla II. „Otvorite, štoviše, rastvorite vrata Kristu“ dodavši da je za to upravo potrebno postati ta 'prazna posuda' jer Krist ništa ne oduzima a sve daje. „Sa željom da svi mi stvorimo prostor za Boga o ovom Božiću, da ga ispraznimo od svega onoga što mu smeta dolazak, da se međusobno svi više povežemo kako bi njegov dolazak mogao doista biti dolazak svima nama“ biskup Uzinić je svima čestitao Božić i blagoslovljenu i Božjom prisutnošću ispunjenu novu 2018. godinu.

Na božićnom čestitanju biskup je i ove godine proglasio festanjule Feste sv. Vlaha 2018. godine, a to su pomorac Nedjeljko Zelen, kapetan duge plovidbe i obrtnik Ivo Mazavac. Najavio je i da će središnje misno slavlje na sv. Vlaha predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Adventskim pjesmama čestitanje je uveličao zbor Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, a moderator susreta bio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Angelina Tadić

Foto: Nikša Sentić


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2017/religija/biskup_domjenak17{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn