Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Svečanim misnim slavljem završio kanonski pohod biskupa Uzinića župi sv. Ilara

Nakon posjeta obiteljima, bolesnicima, bratstvima, obilaska kapela, dječjeg vrtića i zgrade općine svečanim misnim slavljem jutros je završio kanonski pohod biskupa Uzinića župi sv. Ilara. Kako je na početku misnog slavlja rekao mons. Uzinić ovaj posljednji događaj njegovog kanonskog pohoda je ujedno i najvažniji, centralni događaj jer se na njemu susreće s najviše članova župne zajednice.

Biskup je u svojoj propovijedi govorio o vjeri koja nije samo tradicija nego vjera koja se živi.

- Istina je da danas mnogi kršćani onu svjetiljku vjere koju su njihovi roditelji zapalili na Uskrsnoj svijeći, drže ili ugašenom ili tek tinja. Sjećam se uvijek one misli, mislim da je ponovio naš sluga Božji Ante Gabrić, ali i neki drugi su je koristili, da ne želi da njegova svjetiljka dimi i smrdi, nego želi da gori i svijetli. Mnogi kršćani nažalost nemaju tako upaljene svjetiljke, nemaju ovu mudrost. Možda su pozaspali, a možda je problem i dublji, možda doista nemaju vjere. Kako razumjeti jednog kršćanina koji nije radostan u svome biti kršćanin, koji ne živi u svojoj vjeri i nadi, kako razumjeti jer to su oni kršćani koji gube nit, tu povezanost s uljem vjere, koji su uronjeni samo u sadašnjost, kojima je smisao i cilj samo novac, kojima je stalo samo do moći, koje je zahvatio materijalizam u svom obliku i žive svoju sadašnjost kao da je to sve i kao da nema vječnosti.


FOTOGALERIJA

 


Važno se upitati i zato smo danas ovdje na misnom slavlju, što je s nama ili još bolje, što je sa mnom? U životu svakog kršćanina ključan je onaj trenutak krštenja i ona zapaljena svijeća, svi smo je primili i preuzeli. Gori li još ta svijeća ili ona samo tinja? Želimo li da gori, trebamo je hraniti vjerom, ljubavlju, vjernošću da se ne bi dogodilo da ona ostane bez ulja. Osobito želim na ovom misnom slavlju, ovog pastoralnog pohoda ovoj župnoj zajednici istaknuti načine na koji mi punimo ulje u svoje svjetiljke vjere. Istaknuo bih tri stvari, međusobno su povezane. Prva je osobna molitva. Molim li ja? Osobna molitva je stavljanje sebe u Božju prisutnost i stavljanje svog života Bogu na raspolaganje. Druga je obiteljska molitva, molimo li mi još uopće u svojim obiteljima? Ima još i treća razina, ona koja nas je danas ovdje okupila, euharistijska razina molitve, ono nedjeljno okupljanje na euharistijskom slavlju gdje se susrećemo sa svojim Bogom u braći i sestrama, u Božjoj riječi i euharistijskom otajstvu - poručio je u svojoj propovijedi mons. Mate Uzinić.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn