Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Otvoren Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“ (FOTO / VIDEO)

U Kongresnoj dvorani hotela Astarea večeras je otvoren Međunarodni znanstveni skup „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“. Na početku skupa nazočne je pozdravio općinski načelnik Silvio Nardelli, domaćin skupa župnik Župe Svetog Ilara don Bernardo Pleše, te biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

Načelnik Nardelli izrazio je dobrodošlicu sudionicima skupa rekavši kako vjernici Župe dubrovačke stoljećima štuju sv. Ilara. Zahvalio je organizatorima što su ovakav jedan skup organizirali u Mlinima te im poželio uspješan rad.

 Župnik Pleše je kazao kako se, prema njegovim saznanjima, sv. Ilar kao zaštitnik župe štuje jedino u Hrvatskoj, pa mnogi kad im kaže da je župnik u župi kojoj je sv. Ilar nebeski zaštitnik pitaju: tko ti je to. Ovaj znanstveni skup organiziran je upravo sa željom da i šira javnost čuje za sv. Ilara i bolje ga upozna. Župnik je također objasnio da knjižica koju su svi dobili je reprint knjige Ante Anića iz 1908. godine „Život svetoga Ilara opata opjevan pučkim stihom uz nekoje povijesne crtice o Župi dubrovačkoj“ napravljen za ovaj skup.


FOTOGALERIJA

 


Biskup Uzinić je poželio obilje Božjeg blagoslova i uspjeh znanstvenom skupu te izrazio nadu da će on odgovoriti na temu koju su sebi zadali: Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena. - Ali se još više nadam da će nam odgovor koji će sudionici simpozija dati na to pitanje pomoći da otkrijemo na koji način sv. Ilar može biti aktualan i u naše vrijeme kao svetac i zaštitnik, kojega ćemo nastaviti moliti za zagovor ali i u kojega ćemo se, zahvaljujući ovom skupu, nastaviti ugledati kako bi nam bio primjer života - rekao je biskup Uzinić.


- Ideja za organizaciju ovog skupa je nastala prije dvije godine na blagdan našega Sveca kada sam predvodio slavlje. Ovo je jedna vrta hodočašća Svetom Ilaru: Neka ovaj skup donese svoje plodove, kako kroz teološko istraživanje, tako i kroz život u čemu nam sveti Ilar postaje zagovornikom i uzorom evanđeoskog života. Cilj ovoga skupa je dati doprinos u suradnji s kolegama istraživačima kako domaćima, tako i drugih zemalja pa je s toga ovaj skup međunarodnog karaktera. Sveti Ilar je okupio istraživače i profesore iz Italije, BiH, Mađarske i Hrvatske - rekao je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, te u ime organizatora Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu proglasio skup otvorenim.

Predavanja Međunarodnog znanstvenog skupa „Sveti Ilar u kontekstu svoga vremena“ se održavaju večeras i sutra kada je nakon ručka i zatvaranja simpozija organiziran posjet špilji Šipun u Cavtatu u kojoj je prema legendi Sveti Ilar snagom Božje volje naredio zmaju da pođe s njim u Mline gdje ga je vezao, stavio ga na lomaču i spalio.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn