Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Proslava blagdana sv. Kuzme i Damjana u Klokurićima - Župa Sv. Ilara

Danas je blagdan sv. Kuzme i Damjana koji se u našoj općini slavi u Klokurićima - Župa Sv.Ilara. Sveta Misa je u 17 sati, a nakon misnog slavlja organizirano je druženje uz tratamenat.

Crkvica sv. Kuzma i Damjan na Klokurićima podignuta je nastojanjem obitelji Handabaka 2006. na uspomenu negdašnje crkve iz 6. st., koja je postojala do 1806. g., kada su je prema narodnoj predaji srušili Crnogorci u jednom od svojih u pljačkaških pohoda na naše krajeve.

Sveti Kuzma i Damjan  († oko 287. g.) bili su ranokršćanski mučenici rođeni u Arabiji, koji su se bavili liječništvom u Egeju (današnji grad Ayas u Turskoj), a zatim u rimskoj provinciji Siriji. Za svoje usluge nisu primali plaću, zbog čega im je nadimak bio anargyroi (bez srebra) pa su mnoge pridobili na prelazak na kršćansku vjeru.

Tijekom proganjanja kršćana za vrijeme cara Dioklecijana, Kuzma i Damjan bili su uhićeni naredbom prefekta rimske provincije Kilikije zvanog Lizija, koji je naredio mučenje kako bi ih natjerao da se odreknu kršćanstva. Prema legendi, ostali su vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje, nakon čega su pogubljeni odrubljivanjem glave.Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn