Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Svečana misa za učenike srednjih škola u dubrovačkoj katedrali (FOTO)

Povodom početka nove školske godine učenici dubrovačkih srednjih škola sudjelovali su na svečanom misnom slavlju u dubrovačkoj katedrali u srijedu, 21. rujna. Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je ovom prigodom vjeroučiteljima uručio kanonske mandate za predavanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama, te vjerskog odgoja u vrtićima.

U propovijedi biskup Uzinić se upitao kakva bi trebala biti školska godina koja započinje, dajući odgovor, referirajući se na sv. Pavla, da bi u njoj trebalo s poniznošću, blagošću i strpljivošću živjeti dostojanstvo poziva kojim smo pozvani od Boga, kao i podnositi jedni druge u ljubavi.


FOTOGALERIJA

 


Prvu poruku je uputio učiteljima, ravnateljima i odgojiteljima, stavljajući im za uzor samog Isusa Krista koji je prvo na gori blaženstava izrekao pravila ponašanja, a nakon toga u praksi ta ista pravila živio prihvaćajući gubavce, strance, opsjednute i grešnike. Kazao je učiteljima, ravnateljima i odgojiteljima da je to „poruka koja je važna za vašu službu koja ne bi smjela biti samo poruka obrazovanja nego i odgoja“, te je zaključio riječima: „Nemojte im samo govoriti, posvjedočite im svojim životom“.

Obratio se zatim i učenicima kojima je kazao da evanđelist Matej carinika ne zove Levi, već Matej, jer u njemu prepoznaje sebe, te mu je važno to ime koje znači „Božji dar“, i to u trostrukom smislu. Matej je prvo Božji dar samom sebi, jer je prije bio prignut nad svojom karijerom i imovinom, a nakon Isusovog poziva svega se toga oslobodio. Iz tog prepoznavanja sebe kao Božjeg dara sebi, Matej je došao do druge razine, postao je Božji dar drugima, najprije onima oko sebe. Treća razina je u tome što je Matej time što je postao Božji dar drugima posvjedočio Isusovu poruku da je baš svaki čovjek vrijedan, bez obzira na njegovu grešnost, jer „svatko treba biti prepoznat kao čovjek, kao vrijedan“. Posvijestio je mladima: „I evo, dragi mladi prijatelji, ovo je poruka vama da se osjetite kao oni koji su od Boga darovani. Vi ste Božji dar, svatko od vas pojedinačno, bez obzira odakle ste, bez obzira na vaš uspjeh u školi, bez obzira na sve“. Rekao je mladima da moraju prenositi poruku da je svaki čovjek Božji dar i da nitko u njihovom razredu, školi i društvu ne smije biti isključen.

Okupljene je pozdravio i novoimenovani pročelnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije, ujedno i generalni vikar, don Hrvoje Katušić koji je zahvalio biskupu na predvođenju mise, kao i ravnateljima, profesorima i odgojiteljima na odazivu. Progovorio je i o specifičnosti Vjeronauka u kojem se, poput predmeta Likovne kulture ili Glazbene umjetnosti, ne prenosi samo znanje, nego se nastoji prenijeti i neke „vještine“, istaknuvši da je pred vjeroučiteljima složen zadatak: prenijeti učenicima katoličku vjeru, upoznati ih s njom, uz specifikum da se te istine ne mogu prenijeti samo prenošenjem znanja, niti držeći lekcije i iznoseći faktografske podatke, već su one uvijek vezane uz život, te jedini način da ih prenesemo je da ih svojim životom svjedočimo. Iz tog razloga je za predavanje Vjeronauka potreban kanonski mandat, koji je biskup na kraju misnog slavlja uručio onima koji će prenositi ne samo znanje, nego i životom svjedočiti ono što podučavaju.

Vjeroučitelji kojima je biskup dao kanonske mandate su: Andrija Arežina, s. Iva Anka Bagarić, s. Danijela Bago, Krunoslav Batinić, s. M. Juliana Beretić, Ivana Bešker, Stefanie Milka Čihoratić, Kristina Ćibarić, Mario Ćurković, Gloria Đipanović, s. Jasminka Gašparović. Ivo Govorko, Tončica Govorko, Danijel Holeš, Anamarija Josić, Zoran Juko, Serafina Kalfić, Antun Končić, Ivan Kozina, Ana Marčinko, Vjeran Martić, s. Katarina Mihić, Lucija Noković, Ante Novaković, Božimir Previšić, Tatjana Violić, Stipe Vukadin, Kristina Vukušić, Ana Zupčić i Miroslava Žegarac.

Misno slavlje pjesmom je animirala vokalna skupina Gospe od Porata iz katedrale pod vodstvom vjeroučiteljice Željane Lučić, a cijeli događaj je bio u organizaciji Vijeća za mlade i Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije.