Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Dolazak sarkofaga s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića

Povodom dolaska sarkofaga s neraspadnutim  tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik u kapucinskom samostanu i Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa održana je konferencija za medije u ponedjeljak, 11. rujna. O ovom izuzetnom događaju dolaska tijela sv. Leopolda, koji će se po prvi put dogoditi u Dubrovačkoj biskupiji, govorili su fra Stanko Dodig, predsjednik Organizacijskog odbora za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, i Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnik, dok je konferenciju vodila Marija Đurović iz Odbora za medije. 

Na početku predsjednik Odbora  Dodig pozdravio je sve okupljene i zahvalio im na potpori i suradnji. Objasnio je kako je inicijativa za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda započela odmah poslije dolaska tijela u Zagreb prošle godine te je u suradnji s biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem, jer je sv. Leopold rođen u Herceg Novom, i provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem krenula realizacija posjeta tijela Herceg Novom i mjestima u Hrvatskoj u kojoj se nalaze kapucinske zajednice. Najavio je dolazak velikog broja vjernika iz cijele biskupije te napomenuo kako se vjernici trebaju za dolazak prijaviti kod svojih župnika kako bi organizacija mogla proći u najboljem redu.

Mons. Uzinić je izrazio zadovoljstvo što će relikvija tijela posjetiti Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju, ali i istaknuo kako se ovdje ne radi o mrtvom tijelu jednog čovjeku već o relikvijama sveca. „Mi u Dubrovniku znamo što znači štovanje relikvija svetaca. To je pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka. Preko njega je to i sam susret s Isusom Kristom kojeg smo pozvani nasljedovati“, kazao je mons. Uzinić. Dodao je i kako bi taj susret vjernika s relikvijom tijela sv. Leopolda trebao kod njih potaknuti jedan novi stil života, onaj služenja u ljubavi. 

Župan Dobroslavić podsjetio je okupljene kako je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik Dubrovačko-neretvanske županije, te kako je izniman značaj dolaska relikvije tijela sv. Leopolda za sve žitelje županije. Kazao je i kako vjeruje da im svima koji rade u županiji i županijskim ustanovama zasigurno u boljem obavljanju svojih dužnosti pomaže i zagovor sv. Leopolda.
Kako bi tijekom subote, 16. rujna, i nedjelje, 17. rujna, kada će relikvija tijela boraviti u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa prošlo sve u najboljem redu gradonačelnik Franković je obećao suradnju gradskih tvrtki između ostalog tvrtke Sanitat koja će omogućiti besplatan parking, ali i JVP Libertas čiji će autobusi kružiti i prevoziti besplatno vjernike.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn