Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Palmana nedjelja - Blagoslov poma i grančica maslina

Palmana nedjelja je tjedan dana prije Uskrsa i tada počinju obredi i običaji za te dan. Rano u jutro bi se pripremali da s pomom i maslinom idemo u crkvu da bi to blagoslovili. Pomu su nosila samo djeca. One obitelji koje nisu imale djece ili su već odrasla, djeca iz susjedstva bi ih već prije pitali: “hoću li vam ja nositi pomu”? Djeci bi bilo drago imati što više poma, jer se na Uskrs djeci darivalo piturano jaje, a onome tko je nosio pomu dali bi dva.

U to doba i jaja su bila luksuz, jer su se kokoši hranile oko kuće bez nadodavanja hrane pa su malo jaja nosile. Odmah poslije dolaska iz crkve odnijeli bi pomu u kuću.
Popodne treba blagoslovljenu maslinu i listić palme odnijeti u svaku baštinu, da bude bolji urod. Blagoslov se stavi u među da se nebi zgazio, a onda se moli Vjerovanje. To se može napraviti i bilo koji dan do Uskrsa, ako je baština daleko.

preuzeto iz bloga  Anke Duper - Sjećanja i običaji iz mog kraja


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn