Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam


 

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

U maloj crkvici sv. Petra na Korčuli; Don Frano Kuraja proslavio 30 godina misništva

U gradu Korčuli, u maloj crkvici sv. Petra koja je najstarija crkva na ovom području (11.stoljeće) slavljena je u četvrtak, 29. lipnja misa koju je uz asistenciju patera Marka Bobaša, priora dominikanskog samostana Sv. Nikole predvodio korčulanski župnik don Frano Kuraja.

Nakon misnog slavlja je na trgu ispred crkve održano i atraktivno preskakanje upaljene vatre od mirisnog smilja. Djeci je to bio doživljaj. Najmlađima su pomagali roditelji i župnik Kuraja, kojega djeca posebno vole, a koji je prvi pokušao i uspio preskočiti vatru, uz pljesak brojnih sudionika, u čije je ime don Franu čestitano 30 godina misništva. Bratimi bratovštine Svih Svetih i Sv.Roka zajedno s vjernicima su korčulanskim slasticama i pićem počastili svog župnika, koji je uzvratio svima na isti način, ponudom slastica koje su bile servirane na stolovima ispred crkve sv. Petra.

Zanimljiv je svećenički život župnika don Frana Kuraje. Od 30 godina misništva, sveukupno je u Korčuli u dva navrata proveo 21 godinu.

Kao župnik u Stonu je doživio najteže dane kada je 1996. godine katastrofalni potres uništio veći dio Stona,te porušio crkvu i župni dvor u kojemu je stanovao. U gradskom predjelu(kasnije kotaru)Sveti Antun don Frano Kuraja je kao kapelan i voditelj pastoralnog centra Sveti Antun još 1987. godine prvi započeo dolaziti svakodnevno 101 stepenicom na glavicu svetog Antuna i uz pratnju nekolicine starijih žena iz predjela Zagradac i Sveti Antun započeo slaviti mise, koje su kasnije postajale sve više posjećene. Godine 2016. započeo je dugogodišnju želju legendarnog korčulanskog opata don Iva Matijaca za izgradnjom crkve i pastoralnog centra Sveti Antun. Radovi prve faze izgradnje su pri kraju. Sam don Frano 30. obljetnicu misništva ne ističe posebno nego smatra da se više i svečanije slave 25. i 50. obljetnica.

Dubrovačka biskupija / Tekst i foto: Niko Perić


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn