Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Razgovor na kraju godine; Inventura župske 2018. s načelnikom Silviom Nardellijem

Već tradicionalno, zadnji dan godine koju napuštamo razgovaramo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Bila je to jedna u nizu godina koja nije puno odskakala od prosjeka, godina bez značajnijih investicija u župskom gospodarstvu koje još uvijek čeka početak obnove hotelskih kapaciteta Kupara i Plata.

- Prije par godina Općina je imala značajno veći proračun temeljen na prihodu od komunalnog doprinosa zbog izgradnje Sheratona, Sub centra, Garažno poslovnog centra, hotela Mlini, One Suite Hotela i drugih gospodarskih objekata. Proračun je dosezao i do 75 milijuna kuna, međutim te su godine za nama, sada je realnost proračuna oko 47 - 48 milijuna uključujući sredstva Grada Dubrovnika za izgradnju Groblja Dubac. Međutim i na ovakvom proračunu nam mogu zavidjeti mnogi gradovi u Hrvatskoj. Sama činjenica da smo po kriterijima Europske unije i dalje na 13. mjestu u Hrvatskoj dovoljno govori. Često se znam zapitati, ako smo mi na 13. mjestu, kako je onda drugima? Možemo biti zadovoljni, iako bi željeli da ima više mogućnosti, a time i sredstva za investicije i razvoj.

Početak godine su obilježili problemi oko realizacije turističke zone Kupari, u izjavama ministra Marića se spominjao i raskid ugovora, održan je niz sastanaka, na kraju je sve dogovoreno i riješeno aneksom Ugovora.

- Izjave ministra Marića su imale za cilj požuriti investitora, činjenica je da je došlo do izmjene operatera u odnosu na stanje koje je bilo u trenutku natječaja, a zbog ulaska novog operatora Four Seasons u projekt investitor je tražio izmjenu idejnog rješenja. Trebalo je sagledati sve zahtjeve od strane investitora u smislu idejnog rješenja i sukladnosti općinskom i županjskom prostornom planu i zakonu o gradnji, ali i jeli izmjena koncepta sukladna onome što je traženo u natječaju. Nakon što je izvršena provjera od strane resornih ministarstava i utvrđeno da nema zapreke, došlo je do potpisa aneksa ugovora između Vlade i investitora i projekt je krenuo dalje. Trenutno radimo Urbanistički plan uređenja Kupari 1 koji financira investitor, nadamo se to završiti kroz sljedeću godinu, a investitor paralelno pripremat projektnu dokumentaciju, kao i početi s uklanjanjem svih objekata koji su predviđeni za rušenje. Kad se ovaj projekt realizira Župa će dobiti takav hotelski kompleks kakav Hrvatska još nije vidjela. Tu su i Hrvatske vode koje moraju pokrenut projekt proširenja rijeke Tarante u tom dijelu, čime bi se dugoročno riješio problem oborinske odvodnje Župe dubrovačke.

Problem prometa kroz Župu neizostavna je tema svakog godišnjeg razgovora. Ove godine smo dobili drugo semaforizirano raskrižje u Gornjoj Čibači, a održana je i prezentacija nove trase buduće brze ceste kroz Župu.

- Žalostan sam što sve inicijative u vezi povećanja sigurnosti prometa kroz Župu idu s samo naše strane, svaka inicijativa je krenula od Općine i mi ulažemo u te projekte kako u smislu projektne dokumentacije, tako i osiguravanju zemljišta potrebnog za izgradnju. Semafori na novom raskrižju za Poslovnu zonu i buduće Groblje Dubac su bili uvjet Hrvatskih cesta sukladno projektu za pristupni put prema groblju. Njihovo postavljanje smatram jako dobrim, praktično se ne usporava promet jer nakon dva kilometra imate nove semafore, čime dobivamo konstantnu vožnju kroz cijelu Župu. Prije njihovog postavljanja bilo je nemoguće sigurno se uključiti u promet iz Poslovne zone prema Kuparima, to raskrižje je bilo jako riskantno, sama činjenica da je dan prije puštanja semafora na tom raskrižju teško stradao motorist, dovoljno govori o njihovoj potrebi. Bio bi sretan da još negdje na dionici između Srebrenog i Plata imamo semafore koji bi promet učinili sigurnijim.

U vezi prezentacije nove trase buduće brze ceste kroz Župu moramo se prisjetiti da se dugi niz godina Župa zalagala za varijantu ceste koja bi prolazila iznad svih naselja. Međutim, pri prezentaciji ove studije smo suočeni s niz činjenica koje ne govore u prilog tog varijantnog rješenja, već nove trase koja bi išla kroz središte Župe. Radi se u trasi u zapadnom dijelu Župe, jer u istočnom dijelu sve trase prolaze istim, jedinim mogućim područjem. Činjenica je da bi gornja varijanta preuzela tek manji dio prometa s postojeće Državne ceste i ne bi riješila sadašnje gužve kroz Župu. Znači, imali bi situaciju da u našem prostoru trpimo trasu ceste iznad Postranja od koje ne bi imali koristi. Mjerenjem prometa kroz studiju se dokazalo da tranzit nije najveći problem, već da gužve stvara lokalni promet, kao i promet prema Zračnoj luci. Iako prezentacija u Sheratonu nije dio nikakve službene procedure, želio sam da ljudi u Župi shvate nužnost izgradnje brze ceste, te da bi varijantno rješenje koje predviđa promet iznad Postranja za Župu bilo katastrofa. Novim rješenjem trasom kroz središte Župe imali bi četiri spoja na tu cestu koja bi većini župskih naselja služila za svako putovanje prema Dubrovniku. Studija je još uvijek razradi, mi smo dali naše primjedbe na planirane spojeve i dijelove trase i očekujemo novu prezentaciju s navedenim izmjenama.

Istaknuo bi i projekt poboljšanja prometnih uvjeta na kompletnoj dionici državne ceste D8 kroz Općinu Župa dubrovačka tzv. betterment. Ovim projektom će se za cjelovitu dionicu državne ceste D8 koja prolazi kroz područje Općine Župa dubrovačka tražiti trajna rješenja za sigurno prometovanje vozila i pješaka posebno za pješački promet u vidu pothodnika i nathodnika, sanaciju klizišta, izgradnju nogostupa, uređenje postojećih i izgradnju planiranih raskrižja, skretača, signalizacije i slično te krenuti u projektiranje istih te naravno ishođenje dozvola. Javni natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije koji su Hrvatske ceste već raspisale je dovršen te je u tijeku izbor najboljeg ponuditelja. Mi ćemo tražiti da sve one stvari koje ne podliježu građevinskim dozvolama, znači gdje se radi o rekonstrukcijama i poboljšanju uvjeta na cesti, tražit ćemo od Hrvatskih cesta da se stave u prioritet i da se rade, kako bi ovakvo neizdrživo stanje na D-8 donekle sanirali. Kao prvi korak očekujem postavljanje više pješačkih prijelaza sa svjetlosnom signalizacijom i to do početka naredne turističke sezone.

Kroz proteklu godinu u više navrata je aktualizirano pitanje vodoopskrbe i kanalizacije naselja Ivanica. Održan je niz sastanaka, kako na našem području tako i u susjednoj BiH.

- Bilo je niz sastanaka po tom pitanju, postojala su tri varijantna rješenja; jedno o vodoopskrbi naselja Ivanica iz tunela hidroelektrane Dubrovnik, drugo su bile bušotine u Ombli, a treće spajanje na mjesnu mrežu Župe dubrovačke. Protivimo se bilo kakvoj inicijativi o snabdijevanju Ivanice iz mjesne mreže Župe iz vrlo jasnog razloga. Prema svim dostupnim podacima izvorište Duboka Ljuta zadnjih godina je doživjelo značajno smanjenje izdašnosti posebno u ljetnim mjesecima. Prije nekoliko godina je napravljena više milijunska investicija na proširenju vodozahvata Duboke Ljute kojom se željela osigurati veća akumulacija pitke vode. Snabdijevanje Ivanice s istog tog vodocrpilišta, a kad znamo da će planirani radovi na sanaciji brane Grančarevo i smanjenju njezine poroznosti smanjiti dotok vode na Duboku ljutu, kao što je bio slučaj kod svakog smanjenja gubitaka vode u tunelu HE Dubrovnik, ugrozilo bi sigurnost vodoopskrbe Župe dubrovačke.

Nemam apsolutno ništa protiv da Ivanica dobije vodu, ali kako bi zaštitili Župu dubrovačku i naša izvorišta, tražimo da se paralelno s vodoopskrbom gradi i kanalizacijski sustav koji će otpadne vode zbrinuti sukladno svim propisima.

Drugi razlog je neriješena odvodnja. Mi nismo protiv vodoopskrbe Ivanice, što se meni često zna prigovoriti i praktično sam predstavljen kao glavni zagovornik blokiranja priče oko vodoopskrbe Ivanice. Nemam apsolutno ništa protiv da Ivanica dobije vodu, međutim ako se omogući Ivanici daljini razvoj, što definitivno znači dovođenje vode, želimo zaštititi Župu dubrovačku i sva naša izvorišta, drugim riječima želimo da se paralelno s vodoopskrbom gradi i kanalizacijski sustav koji će otpadne vode zbrinuti sukladno svim propisima. U opasnosti je i zagađenje izvorišta Omble, što smo svjedočili kod zamućenja pri nedavnim bušotinama. Riješiti ova dva sustava i vodoopskrbe i odvodnje paralelno je naš uvjet. Imali smo niz sastanaka i prije nekih dva mjeseca smo se bili i konkretno dogovorili da će se početi paralelno projektirati vodoopskrba iz Omble, te odvodnja prema Komolcu. Međutim, u zadnjih mjesec dana se jednim novim ugovorom pokušava rješavati pitanje vodoopskrbe bez odvodnje. Tu smo priču uspješno prekinuli i nećemo dozvoliti takve pokušaje. Pravim rješenjem smatram vodoopskrbu Ivanice iz Omble, te rješavanje kanalizacije u istom pravcu, naravno uz pročišćavanje, a tim bi se projektom omogućilo i povezivanje izvorišta Ombla s mjesnom mrežom Župe, čime bi Župa dobila paralelno napajanje.

Po pitanju oborinske odvodnje od velike poplave 2014. godine puno toga je riješeno. To je potvrđeno početkom listopada kada je na Župu u samo nekoliko sati palo preko 200 mm oborina što je veća količina od zabilježene u poplavi iz rujna 2014. godine

- Od velike poplave 2014. smo u suradnji s Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama riješili niz stvari koje su tada evidentirane kao problem. Najznačajnija investicija je veliki kolektor od raskrižja Srebreno do luke Srebreno koji rješava pitanje slivnog područja od Trgovišta i Brašine, te Popolice do Srebrenog što se pokazalo jako učinkovito, taj kanal je primio sve te vode i spriječio poplave. Druga važna stvar je izmještanje instalacija iz propusta u Kuparima i rekonstrukcije uskog grla unutar propusta. Već spomenutim aktivnostima koje su Hrvatske vode dužne napraviti prije izgradnje u Kuparima, dodatno će se poboljšati stanje s oborinskom odvodnjom.

Ove godine je završen projekt uređenja šetnice uz obalu u Srebrenom. Kako ste već u par navrata rekli, niste zadovoljni izvedenim radovima.

- Nismo zadovoljni, bilo je tu više ponuda, a jedna od njih je bila iznimno niska. Nažalost, po zakonu smo obavezni prihvatiti najnižu ponudu. Radovi su krenuli kako su krenuli i potrajali više nego što je bilo planirano, pa smo ušli i u dio sezone, međutim nakon završetka imamo niz primjedbi. Važno je naglasiti da izvođaču nismo platili radove ni do dan danas. Oni su pred Božić počeli sa sanacijom plažnog dijela i klupa, a poslije praznika će krenuti u sanaciju svih nedostataka koji su evidentirani. Izvođač je to prihvatio i nadamo se da ćemo konačno dobiti onakvu šetnicu kakvu smo ugovorili.

U 2018. je aktualizirano i pitanje komunalne lučice u Srebrenom. Što možemo očekivati u narednom razdoblju po tom pitanju.

- Tijekom protekle godine smo u suradnji sa Županijskom lučkom upravom izabrali idejni projekt koji smatramo optimalnim za Župu. Radi se o komunalnoj lučici s par komercijalnih vezova. U tom idejnom projektu bi došlo do produljenja lukobrana i izgradnje takozvanih češljeva za komunalne vezove za domicilno stanovništvo. U 2019. smo osigurali sredstva za izradu glavnog projekta i svih potrebnih studija.

Lokacija za izgradnju novog graničnog prijelaza na Gornjem Brgatu izazvala je veliko nezadovoljstvo mještana. I Općina je uputila dopis nadležnom ministarstvu. Međutim, bez obzira na nezadovoljstvo mještana i općine radovi su počeli kako su i planirani, trebali su do kraja godine biti završeni, ali kasne.

- Nisam sretan što je Ministarstvo financija odustalo od prvotne lokacije koja je oko 500 metara sjevernije prema Ivanici. Investitor navodi da je problem sa starom lokacijom katastarske prirode što po meni nije objektivno, i ne mogu prihvatiti kao argument. Nažalost po ovom pitanju Općina nije mogla napraviti ništa. Problem vidimo u lokalnom prometu ako dođe do gužvi na graničnom prijelazu. Međutim, po projektu je planirano pet traka, pa ako te trake sve budu u funkciji kod povećanog prometa na granici ne bi trebalo dolaziti do gužvi. Drugim riječima, ukoliko bude dovoljno policijskih, odnosno carinskih službenika ne bi trebalo doći do problema, ako budu radile jedna ili dvije trake može se dogoditi stvaranje kolona i do samog naselja Brgat.

I školska sportska dvorana na Mljekari je ovog ljeta bila tema medijskih natpisa, dopisa i peticija u vezi s problemom vrućine unutar dvorane.

- Ne bi rekao da smo imali problem, sretan sam da imamo trodijelnu školsku sportsku dvoranu za koju je Općina značajna sredstva izdvojila da se završi, puno više nego što je prvotno bilo planirao. Sve je napravljeno sukladno projektu, zasigurno je u korištenju dvorane u ljetnim mjesecima u njoj vruće, međutim svaka priča o klimatiziranju tog prostora je apsolutno nerealna priča jer je takav volumen dvorane nemoguće klimatizirati. Mi smo tražili očitovanje od svih korisnika dvorane, same škole tako i svih sportskih klubova i rekreativaca i nigdje nismo naišli na problem. Nitko u pisanom očitovanju to nije naveo kao problem, zatražili smo da se napravi dodatni atest, mada je dvorana uredno prošla tehnički prijem, ali smo od ovlaštene tvrtke dobili odgovor da je to sada nemoguće napraviti nego da to treba napraviti u ljetnim mjesecima što i planiramo. Što se tiče školskih potreba nema nikakvog razloga za zabrinutost, a svim onim klubovima, udrugama i rekreativcima koji smatraju da im je prevruće u dvorani i da ventilacija nije adekvatna, preporučujem da u ljetnim mjesecima kada su iznimno visoke temperature i kada ne možete ni doma bez klimatizacije izdržati, preporučam da ne koriste dvoranu.

Kako napreduju radovi na Groblju Dubac, jeli u 2018. realizirano što je bilo planirano ?

- Projekt Groblja Dubac se uglavnom realizira sukladno planu, osigurana su sredstva za predviđene aktivnosti i tijekom sljedeće godine, sve ide nekim zamišljenim tijekom, uglavnom nije došlo do nikakvog zastoja niti problema, na zadnjem vijeću smo kupili dodatno zemljište nakon što su riješeni imovinski odnosi, neke stvari ne možemo požuriti i napraviti ih prije nego što je to moguće. Proračunska sredstva planirana za Groblje u 2018. nisu u cijelosti realizirana, jer i u ovoj godini smo imali situaciju da smo imali više sredstava nego što smo ih mogli tehnički realizirati, zbog niza objektivnih razloga.

Općina je u proračunu za 2019. osigurala sredstva za početak izgradnje kanalizacije u naselju Čibača

- Za 2019. smo osigurali 950 tisuća kuna za početak realizacije projekta mjesne mreže kanalizacije u Čibači, taj novac nije dostatan za rješavanje problema kanalizacije i odvodnje Poslovne zone i naselja Čibača, ali to je početak, očekujemo tu i pomoć od Hrvatskih voda što imamo i obećanja. Osigurali smo sredstva i za kupnju zemljišta između ulice dr.Ante Starčevića i Kupara za izgradnju kanalizacije, te mogućnost izgradnje pješačke komunikacije, koja bi služila i za održavanje kanalizacijskog cjevovoda i interventne potrebe. Ono što je važno napomenuti po tom pitanju je potpis ugovora između tvrtke Vodovod koje smo suvlasnik i Hrvatskih voda o formiranju aglomeracije Župa dubrovačka i projektiranju cjelokupnog projekta otpadnih voda uključujući i sve crpne stanice, kao i uređaje za pročišćavanje, ali i sva vodoopskrbna mreža. Sama procijenjena vrijednost projektne dokumentacije iznosi 6 milijuna kuna. Župa bi time dobila cjelokupnu dokumentaciju što je jedan od osnovnih uvjeta kako od Hrvatskih voda, tako od EU fondova.

Svim žiteljima Župe dubrovačke, kao i Dubrovačko-neretvanske županije želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u Novoj, 2019. godini - poručio je na kraju razgovora načelnik Silvio Nardelli.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Razgovori - najnovije

Osnovna škola Župa dubrovačka kraj ove školske godine dočekuje s 845 učenika u školskim klupama, pa bi po tom broju...
Već tradicionalno, zadnji dan godine koju napuštamo razgovaramo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Bila je to jedna u nizu godina...
Već uobičajeno, zadnji dan godine koju napuštamo s načelnikom Silviom Nardellijem napravili smo inventuru 2016.  koju ćemo pamtiti po napokon...
Župski MMA borac Antun Račić otputovao je u utorak u Rusiju u Ingušetiju gdje će večeras nastupiti u jednoj od...
Povodom nadolazećeg misijskog mjeseca donosimo vam razgovor sa Marinelom Banovac, župljankom Župe Mandaljena koja se upravo ovih dana vratila iz...