Župski portal - zupcica.hr

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka, pri kraju prvog mandata

Pomalo i neplanirano, pa čak i neočekivano, prije četiri godine, u ljeto 2005. i tadašnje postizborno vrijeme, funkciju načelnika Općine Župa dubrovačka preuzeo je Silvio Nardelli. U ove četiri godine njegova mandata, Župa je doživjela veliki napredak brojem stanovnika, rastom privrede, trgovine, gradnjom te mnogim ostalim djelatnostima. Iako je službu neplanirano preuzeo, Nardelli se dobro snašao u novoj ulozi, učinivši mnogo dobrih stvari za svoju rodnu Župu, a prihvaćen je i omiljen - neki će čak reći kako on i nema oporbe.

Na kraju jednog neočekivanog mandata, a uz očekivanu mogućnost drugog, pitanjem se vraćamo na početak…?

- Istina, bilo je neočekivano. S obzirom da je gospodin Ivo Miletić, dotadašnji načelnik Općine Župa dubrovačka, kojeg je HDZ nudio kao kandidata za ponovno mjesto načelnika u još jednom mandatu, prešao na višu političku funkciju, točnije na mjesto župana Dubrovačko-neretvanske županije, mjesto načelnika ostalo je upražnjeno. Ranije sam bio u dva mandata Općinskog vijeća te obnašao i dužnost predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Župe dubrovačke, pa iako takvih ambicija nisam imao, u posljednjem trenu prihvatio sam funkciju načelnika.

Vaš prvi mandat bliži se kraju. Što vam pričinja najveće zadovoljstvo nakon četiri godine na mjestu čelnika Općine?

- Ono što nas može činiti sretnim su sva postignuća u prethodnom razdoblju koja smo ostvarili, koja su Župi bila itekako potrebna, a za koja sam i ranije vjerovao kako su ostvarivi.

Što biste izdvojili kao najznačajniji projekti?

To su izgradnja zgrade Tamaris za potrebe Općine Župa dubrovačka te vrtića i jaslica, izgradnja osnovne škole, početak gradnje sportske dvorane, izgradnja glavnih kanalizacijskih kolektora i spomen-obilježja u Mandaljeni, šetnica lungomare Srebreno-Mlini, pristupna cesta za Mline, rekonstrukcija niza lokalnih cesta, ugibališta i odmorišta. Ovih dana, možda čak i do izlaska ovog broja, svečano ćemo otvoriti i pedijatriju.

A po čemu ove godine iza vas ne biste pamtili?

- Svakako je to vatrena stihija koja je poharala dobar dio Župe i napravila velike štete te narušila ljepotu župskog kraja. Ali protiv prirode se ne može...

Mnogi će reći kako se puno tog gradi, ali ono najvažnije za normalan život ljudi – uvođenje kanalizacije – ne prati povećanje stanovnika i kasni. Zar ne bi bilo pametnije to učiniti prije nekih drugih uređenja?

- Slažem se da je to najakutniji problem Župe s obzirom na nepostojanje kanalizacije u svim dijelovima naše općine, no unatoč, tome itekako možemo biti zadovoljni učinjenim. Osam i pol km kanalizacije na potezu Mandaljena - Zavrelje, izgradnja sekundarne kanalizacije naselja Mlini, skori završetak kanalizacijskog naselja Kupari, rekonstrukcija triju crpnih stanica - Mlini, Srebreno, Kupari. Trenutno je u izgradnji i prva faza kanalizacije u poslovnoj zoni i naselju Čibača, a tijekom ove godine započinjemo s rješavanjem kanalizacije u naselju Petrača te rekonstrukcijom i produljenjem glavnog podmorskog ispusta u Kuparima čime bismo bitno smanjili zagađenje župskog zaljeva, iako i to nije konačno rješenje. Uzimajući u obzir predratne godine kad su gospodarstvo i turizam cvjetali, više je napravljeno u zadnje četiri, nego u prethodnih 40 godina.

Župa dubrovačka atraktivna je mnogima, stanovništvom raste iz dana u dan. Zna li se koliko ima danas stanovnika i koliko općinska vlast može pratiti taj ogroman prirast i kvalitetu življenja?

- Po zadnjim službenim podacima iz ožujka 2001. u Župi dubrovačkoj živjelo je 6 663 stanovnika. Danas taj podatak procjenjujemo na 8 000 stanovnika. Jedna smo od rijetkih općina koja pridonosi prirodnom prirastu stanovnika Hrvatske. Samo prošle godine u Župi je rođeno 125 -ero djece. U svakodnevnici nam to čini i poteškoće prilikom osiguravanja smještaja u jaslicama, vrtiću i školi, ali to su slatki problemi koje moramo i koje smo spremni riješiti.

Uz povećanje stanovnika, zadnjih godina Župa je doživjela i privredni, točnije trgovački bum, puno tog mijenja se i gradi, na žalost, često i mimo zakona i urbanističkih uvjeta. Zar općinske vlasti nisu mogle malo više utjecati na kontrolu te divlje gradnje?

Nažalost, dosad nismo bili u mogućnosti bitno utjecati na takvu vrstu izgradnje, no moramo reći da smo par planiranih projekta uspjeli zaustaviti. Sadašnjim Zakonom o gradnji bitno su nam veće ovlasti u kontroli gradnje, što ćemo zasigurno iskoristiti. Iako se to potencijalnim investitorima čini sporim, dužnost nam je osigurati da Župa i u budućnosti bude poželjno mjesto življenja.

S proračunom za ovu godinu od preko 57 milijuna kuna, kao i brojem stanovnika, Župa je veća od svih ostalih općina pa i gradova u Županiji, osim Dubrovnika. Zar nije vrijeme za status grada?

- Župa dubrovačka je iz dana u dan sve bolje i privlačnije mjesto za življenje, a kad još iskoristi i sav svoj postojeći potencijal, mislim konkretno na onaj turistički, zasjat će u punom sjaju, kao općina ili grad potpuno je nevažno.

 Razgovarao: Boris Njavro

Razgovori - najnovije

Već tradicionalno, zadnji dan godine koju napuštamo razgovaramo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Bila je to jedna u nizu godina...
Već uobičajeno, zadnji dan godine koju napuštamo s načelnikom Silviom Nardellijem napravili smo inventuru 2016.  koju ćemo pamtiti po napokon...
Župski MMA borac Antun Račić otputovao je u utorak u Rusiju u Ingušetiju gdje će večeras nastupiti u jednoj od...
Povodom nadolazećeg misijskog mjeseca donosimo vam razgovor sa Marinelom Banovac, župljankom Župe Mandaljena koja se upravo ovih dana vratila iz...
Na kraju smo godine koja je napokon donijela početak realizacije obnove ratom devastiranih župskih turističkih kapaciteta, srušen je Orlando, ali...