Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka, pri kraju prvog mandata

Pomalo i neplanirano, pa čak i neočekivano, prije četiri godine, u ljeto 2005. i tadašnje postizborno vrijeme, funkciju načelnika Općine Župa dubrovačka preuzeo je Silvio Nardelli. U ove četiri godine njegova mandata, Župa je doživjela veliki napredak brojem stanovnika, rastom privrede, trgovine, gradnjom te mnogim ostalim djelatnostima. Iako je službu neplanirano preuzeo, Nardelli se dobro snašao u novoj ulozi, učinivši mnogo dobrih stvari za svoju rodnu Župu, a prihvaćen je i omiljen - neki će čak reći kako on i nema oporbe.

Na kraju jednog neočekivanog mandata, a uz očekivanu mogućnost drugog, pitanjem se vraćamo na početak…?

- Istina, bilo je neočekivano. S obzirom da je gospodin Ivo Miletić, dotadašnji načelnik Općine Župa dubrovačka, kojeg je HDZ nudio kao kandidata za ponovno mjesto načelnika u još jednom mandatu, prešao na višu političku funkciju, točnije na mjesto župana Dubrovačko-neretvanske županije, mjesto načelnika ostalo je upražnjeno. Ranije sam bio u dva mandata Općinskog vijeća te obnašao i dužnost predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Župe dubrovačke, pa iako takvih ambicija nisam imao, u posljednjem trenu prihvatio sam funkciju načelnika.

Vaš prvi mandat bliži se kraju. Što vam pričinja najveće zadovoljstvo nakon četiri godine na mjestu čelnika Općine?

- Ono što nas može činiti sretnim su sva postignuća u prethodnom razdoblju koja smo ostvarili, koja su Župi bila itekako potrebna, a za koja sam i ranije vjerovao kako su ostvarivi.

Što biste izdvojili kao najznačajniji projekti?

To su izgradnja zgrade Tamaris za potrebe Općine Župa dubrovačka te vrtića i jaslica, izgradnja osnovne škole, početak gradnje sportske dvorane, izgradnja glavnih kanalizacijskih kolektora i spomen-obilježja u Mandaljeni, šetnica lungomare Srebreno-Mlini, pristupna cesta za Mline, rekonstrukcija niza lokalnih cesta, ugibališta i odmorišta. Ovih dana, možda čak i do izlaska ovog broja, svečano ćemo otvoriti i pedijatriju.

A po čemu ove godine iza vas ne biste pamtili?

- Svakako je to vatrena stihija koja je poharala dobar dio Župe i napravila velike štete te narušila ljepotu župskog kraja. Ali protiv prirode se ne može...

Mnogi će reći kako se puno tog gradi, ali ono najvažnije za normalan život ljudi – uvođenje kanalizacije – ne prati povećanje stanovnika i kasni. Zar ne bi bilo pametnije to učiniti prije nekih drugih uređenja?

- Slažem se da je to najakutniji problem Župe s obzirom na nepostojanje kanalizacije u svim dijelovima naše općine, no unatoč, tome itekako možemo biti zadovoljni učinjenim. Osam i pol km kanalizacije na potezu Mandaljena - Zavrelje, izgradnja sekundarne kanalizacije naselja Mlini, skori završetak kanalizacijskog naselja Kupari, rekonstrukcija triju crpnih stanica - Mlini, Srebreno, Kupari. Trenutno je u izgradnji i prva faza kanalizacije u poslovnoj zoni i naselju Čibača, a tijekom ove godine započinjemo s rješavanjem kanalizacije u naselju Petrača te rekonstrukcijom i produljenjem glavnog podmorskog ispusta u Kuparima čime bismo bitno smanjili zagađenje župskog zaljeva, iako i to nije konačno rješenje. Uzimajući u obzir predratne godine kad su gospodarstvo i turizam cvjetali, više je napravljeno u zadnje četiri, nego u prethodnih 40 godina.

Župa dubrovačka atraktivna je mnogima, stanovništvom raste iz dana u dan. Zna li se koliko ima danas stanovnika i koliko općinska vlast može pratiti taj ogroman prirast i kvalitetu življenja?

- Po zadnjim službenim podacima iz ožujka 2001. u Župi dubrovačkoj živjelo je 6 663 stanovnika. Danas taj podatak procjenjujemo na 8 000 stanovnika. Jedna smo od rijetkih općina koja pridonosi prirodnom prirastu stanovnika Hrvatske. Samo prošle godine u Župi je rođeno 125 -ero djece. U svakodnevnici nam to čini i poteškoće prilikom osiguravanja smještaja u jaslicama, vrtiću i školi, ali to su slatki problemi koje moramo i koje smo spremni riješiti.

Uz povećanje stanovnika, zadnjih godina Župa je doživjela i privredni, točnije trgovački bum, puno tog mijenja se i gradi, na žalost, često i mimo zakona i urbanističkih uvjeta. Zar općinske vlasti nisu mogle malo više utjecati na kontrolu te divlje gradnje?

Nažalost, dosad nismo bili u mogućnosti bitno utjecati na takvu vrstu izgradnje, no moramo reći da smo par planiranih projekta uspjeli zaustaviti. Sadašnjim Zakonom o gradnji bitno su nam veće ovlasti u kontroli gradnje, što ćemo zasigurno iskoristiti. Iako se to potencijalnim investitorima čini sporim, dužnost nam je osigurati da Župa i u budućnosti bude poželjno mjesto življenja.

S proračunom za ovu godinu od preko 57 milijuna kuna, kao i brojem stanovnika, Župa je veća od svih ostalih općina pa i gradova u Županiji, osim Dubrovnika. Zar nije vrijeme za status grada?

- Župa dubrovačka je iz dana u dan sve bolje i privlačnije mjesto za življenje, a kad još iskoristi i sav svoj postojeći potencijal, mislim konkretno na onaj turistički, zasjat će u punom sjaju, kao općina ili grad potpuno je nevažno.

 Razgovarao: Boris Njavro

Razgovori - najnovije

Osnovna škola Župa dubrovačka kraj ove školske godine dočekuje s 845 učenika u školskim klupama, pa bi po tom broju...
Već tradicionalno, zadnji dan godine koju napuštamo razgovaramo s općinskim načelnikom Silviom Nardellijem. Bila je to jedna u nizu godina...
Već uobičajeno, zadnji dan godine koju napuštamo s načelnikom Silviom Nardellijem napravili smo inventuru 2016.  koju ćemo pamtiti po napokon...
Župski MMA borac Antun Račić otputovao je u utorak u Rusiju u Ingušetiju gdje će večeras nastupiti u jednoj od...
Povodom nadolazećeg misijskog mjeseca donosimo vam razgovor sa Marinelom Banovac, župljankom Župe Mandaljena koja se upravo ovih dana vratila iz...