Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Željko Jarak iz Čibače - Najbolji konobar Hrvatske

U akciji "Čovjek ključ uspjeha u turizmu" Hrvatske turističke zajednice u sklopu Dana hrvatskog turizma održanih u Zadru, najboljim konobarem Hrvatske proglašen je dugogodišnji barmen iz hotela Excelsior Željko Jarak iz Čibače. Ovo veliko priznanje, došlo je u ruke našeg sumještanina vrsnog konobara i barmena koji je oduvijek  želio raditi neki posao u kojem može biti u kontaktu s ljudima, pa se tako u izboru zanimanja odlučio za ugostiteljstvo.


Župa je dom Željka i njegove obitelji postala 80-tih godina prošlog stoljeća, a hotel Excelsior mjesto gdje započinje svoju 25 godinu dugu profesionalnu karijeru. U tom kultnom dubrovačkom hotelu odmah biva prepoznat kao izuzetno vrijedan i marljiv, željan znanja i nadasve po odnosu prema i najzahtjevnijim gostima.

Ugodan u komunikaciji, nenametljiv, a istovremeno spreman biti na raspolaganju gostu u mjeri koja odgovara gostu, specifičnog smisla za humor koji godi gostu ubrzo postaje dio „onoga nečega“ po čemu se gosti rado godinama, pa i desetljećima vraćaju u ovaj hotel. Postaje njegov „brand“, zaštitni znak bara i njegove neponovljive tarace.

Biti vrsnim konobarom nije samo znati „zanat“. Željko zna prepoznati i trenutke koji su tužni ili tjeskobni za gosta pa pružiti utjehu i biti „rame za plakanje“ ili pak na primjeren način uveličati radosne trenutke i veselja gostiju.

Nemalo je i slavnih osoba koje je tijekom karijere posluživao, uvijek bez imalo treme i na opuštajući način. Bili su tu i gradonačelnici New Yorka i Moskve, brojna holivudska imena među kojima Željko posebno ističe Francis Forda Coppolu koji je rado s njim dijelio svoja sjećanja na hotel u kojem je boravio prije 50 godina.

Brojni su gosti oduševljeni pamćenjem jer njemu nije problem zapamtiti omiljeni cocktail (ma kako nesvakidašnji bio) gostiju koji se vraćaju, te poslužiti goste koji ostaju bez daha, ne vjerujući da je to moguće.

Kako zapravo biti uspješnim djelatnikom u turizmu ? Željkov odgovor je kratak i kaže: - Treba voljeti ljude, poštovati različitosti i znati da su gosti uvijek u pravu i nikad ne pokazati da ti je bilo što teško napraviti za gosta.

Nije lako uvijek biti vedar i nasmijan, a mi od konobara očekujemo upravo to, no Željko je i na to uvijek spreman: - Svi mi imamo lakše i teže dane, ali čovjek sve poteškoće treba zaboraviti i ostaviti po strani kada dođe na posao.

Na pitanje bi li mu bilo drago, ako se neko od njegove djece odluči krenuti njegovim stopama bez razmišljanja kaže: - Bio bih sretan i podržao ga u tome. Smatram da je moj posao dinamičan i obogatio me na način da sam upoznao mnoštvo zanimljivih ljudi.

- Imati zadovoljnog gosta najveće je priznanje - skromno zaključuje naš sugovornik kojemu smo poželjeli još puno uspjeha u poslu, novih ljudi i neizostavnog smijeha.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn