Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Unikatne figurice u nošnjama iz ruku Lea Kleškovića

Lutke u narodnim nošnjama već odavno možemo naći u ponudi boljih suvenirnica. Tako na njihovim policama vidimo male Primorke, Konavoke ili lutkice u nekim drugim nošnjama. Među njima, nažalost nismo baš primijetili nošnje područja naše Općine iako se radi o jednoj od najbogatijih (pogotovo muškoj) nošnji u Hrvata.

Ipak, zahvaljujući Leu Kleškoviću iz Mandaljene i Župa već neko vrijeme ima svoj izvorni suvenir u obliku figurice u muškoj i ženskoj narodnoj nošnji. Za razliku od onih u suvenirnicama, Leove su figure izrađene ručno i svaka je unikat, barem u nekom detalju različita od druge. Razlika je utoliko veća budući da je Leo u svoje figure utkao sebe, ljubav prema svom kraju i bogatstvo tradicije i kulture ovog podneblja. Posjetili smo ga na obiteljskom imanju, gdje nam je ispričao priču o Župkama, Župljanima, ali i Konavljanima te Konavokama koje uz ostale suvenire izrađuje.

Odakle se rodila ideja za izradom ovih uistinu unikatnih lutki, što si ustvari prvo napravio, kako je sve započelo?

- U organizaciji društva "Naša djeca", negdje pred Božić, bio je organiziran dan za djevojčice gdje smo pošli i vidjeli kako djeca izrađuju neke lutkice. Gledajući njihov rad, došao sam na ideju da ja napravim Betlehem.
I to je bilo prvo što sam napravio i potom poklonio prilikom prodajne humanitarne izložbe, organizirane u Spioni. Jedna gospođa je preko kćeri saznala za taj Betlehem i oduševila se. Odmah ga je uzela i tako je sve krenulo.

Koje sve materijale koristiš u radu, izrađuješ li sve sam ili se koristiš i gotovim dijelovima? Opiši nam malo sam tijek nastanka lutke.

- Izrađujem ih koristeći karton, robu i ukrase na primjer zlatoveze. Sve dijelove do u najsitnije detalje sam izrađujem, osim vezenoga dijela koji je kupljen. Ispod koristim kartonski tuljak, pomoću kojega pravim tijelo, noge. Kidam i krojim materijal za robu. Sve spajam silikonskim ljepilom. Za glave su tu kuglice od vate.

Svakoj lutki pazim na detalje. Svaka Župka ima naušnice zlatne s biserima i bijeli cvijet. Imaju i plisiranu kotulu, znači svaku režem u trakice, a potom slažem i lijepim.

Moram pitati, je li im ti i frizure praviš ?

- (Smijeh). Da, svakoj ručno izrađujem i pletem pletenice. Ponekad i Steffani (kćer) ispletem. Ona tati pomaže i volio bih da uza me i ona nauči raditi.

Što je lakše napraviti muškoga ili žensku ?

- Zavisi, ženske je lakše što se tiče kartonskog dijela od tuljka, ali imaju plisirke, nakit, pletenice. Lakše mi je napraviti Konavoku nego Župku, upravo zbog plisirane kotule i pletenica.

Betlehem - prve figure u Leovoj izradi

Kakve si reakcije doživio od ljudi oko sebe kad su ugledali tvoj rad ?

- Moram priznati da su se odmah oduševili i pitali zašto lutke ne predložim kao suvenir. Žao mi je možda što i prije nisam krenuo s izradom.

Predstavljaju li nas tvoje figure možda i negdje izvan granica Lijepe Naše, pronoseći duh i tradiciju Župe ?

- Svukuda nas predstavljaju. Ima ih u Argentini, u Americi - u nekoliko država, zatim u Australilji i Ekvadoru. Mislim da je jedan par pošao i u Španjolsku.

Znači, riješio si idealan poklon ljudima oko sebe ?

-Pa da, ljudima se to sviđa. Najviše mi se sviđa kako figuraju na trpezi. Ne treba ti cvijeće, nek ti ostane cvijeće ljepše u đardinu, a ovako neki detalj u kući. Konavljani na primjer imaju svoj vez, kojega možemo vidjeti na zidu. Zašto mi u svojoj kući ne bismo imali nešto ovakvo?

Jesi li član neke kreativne radionice ili udruge ?

- Nisam, ali članica je moja supruga koja se bavi vezom, a ja sam se priključio preko nje jer osim što radim lutke u nošnjama također crtam i slikam na bursama i žalima. Modeliram i glinamol.

Na kraju, ne mogu ne primijetiti da figure nemaju napravljeno lice već je podloga prazna. Zašto si se odlučio prikazati ih na takav način ?

- To su me mnogi pitali. Baš zato što je meni bit prezentirati nošnju. Uvijek, kad imaš neku lutku do izražaja dolazi njeno lice. Želio sam baš to izbjeći i da nošnja dođe u prvi plan. Nisam htio da ima dojam babuške, niti plastičnih lutaka. Ljudima se to baš svidjelo, mislim da je efekt postignut.

Leove figure na ovogodišnjoj izložbi u zgradi Blagajne

M.D. -  Župski portal  - zupcica.hr


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn