Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Tradicijski proizvodi za turističko tržište - Župan obišao OPG Jakobušić

Župan Nikola Dobroslavić u sklopu projekta „Tradicijski proizvodi za turističko tržište“ i programa dodjele oznake „Rural Dubrovnik Neretva Quality“ obišao je u ponedjeljak OPG Jakobušić u Župi dubrovačkoj.

Cilj terenskog obilaska oglednog pilot gospodarstva za proizvodnju dubrovačke suhe smokve bio je upoznavanje sudionika s tradicijskim uzgojem i proizvodnjom dubrovačke suhe smokve, poticanje njene proizvodnje i iznalaženje najboljih modela potpore proizvođačima deficitarnih tradicijskih proizvoda.

Prisutni su obišli voćnjak u Petrači i prostor za sušenje i preradu dubrovačkih suhih smokava OPG Jakobušić te se upoznali sa procesom obrade. Obitelj Jakobušić suši i prerađuje isključivo sortu smokve šaraguja koja tradicijskom tehnologijom prerade i skladištenja daje izvrsne rezultate. Uz šaraguju Agronomski fakultet u Zagrebu, koji je i radio stručni dio elaborata o dubrovačkim tradicijskim proizvodima, je izdvojio i smokvu bjelicu kao drugu sortu koja je također pogodna za preradu i plasman na tržište. Jakobušići smokvu suše isključivo na ljesama na suncu, a nakon postupka sušenja smokve termički obrađuju vrućom slanom vodom te ih skladište u mračnom i hladnom prostoru s lovorom i komoračem.

"Županija nastavlja razvijati svoj projekt Tradicijskih proizvoda uključivajući i druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva kako bismo na tržištu imali dovoljne količine što kvalitetnijih proizvoda koji su sve više traženi. Uvjereni smo da će se ključivanjem struke i resornih institucija kvalitetnom promocijom i potporom malim poduzetnicima ti ciljevi ostvariti", kazao je župan Nikola Dobroslavić.

U okviru obilaska održan je radni sastanak u Rasadniku Čibača, Zavoda za mediteranske kulture. Na sastanku su sudjelovali poslovni subjekti koji su nositelji oznake „Rural Dubrovnik Neretva Quality“, predstavnici resornih institucija, stručni suradnici na programu te zainteresirani proizvođači. Na sastanku je istaknuta potreba kontinuiranog praćenja realizacije projektnih aktivnosti, uključivanja novih poduzetnika, ali i kontrole proizvoda koji se na tržište plasiraju pod jedinstvenom oznakom kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality. Ovom prilikom su prisutnim nositeljima Oznake dodjeljene sadnice smokava šaraguje i bjelice kao potpora proizvođačima.

Iz županijskog Upravnog odijela za turizam, pomorstvo,  poduzetništvo i energetiku pozivaju sve zainteresirane proizvođače suhih smokava da u vremenu od 21. do 30. rujna donesu uzorke proizvoda koje će ocijeniti Povjerenstvo za organoleptičko ocjenjivanje proizvoda radi dodjele oznake kvalitete i uvrštavanja proizvođača u registar nositelja oznake.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2015/Poljoprivreda/opg_jakobusic{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn