Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Braniteljska zadruga Eko-Župa uzela u dugogodišnji najam samostan Sv. Vićenca u Čelopecima

Prije tri mjeseca Braniteljska zadruga Eko-Župa uzela je u dugoročni najam Dominikanski samostan Svetog Vićenca u Čelopecima. Ugovor o najmu samostanskog kompleksa i okolnog zemljišta potpisan je na rok od 25 godina, a njime je zadruga dobila dugoočekivane prostore i zemljište za rad i proizvodnju koji su im je bili neophodni za razvoj već započetih djelatnosti, a Dominikanci su osigurali zaštitu svojih nekretnina od daljnje devastacije i propadanja.

Prema riječima članova zadruge, cilj ovog projekta je osigurati obnovu i kontinuirano održavanje samostanskog kompleksa čime bi se zaštitila ova vrijedna kulturno-povijesna i prirodna cjelina u Župi dubrovačkoj, te uključila u kulturnu, društvenu, turističku i ugostiteljsku i dr. ponudu. Naime, crkva Sv. Vinka Ferrerskog i Samostan, jedini s klaustrom na prostoru općine Župa dubrovačka, zaštićeni su spomenici kulture, a datiraju iz 16 st.

Namjena ovog samostana se kroz povijest se nije značajnije mijenjala. Naime, po svjedočenju otaca Dominikanaca bio je to radni samostan, njihovo gospodarstvo, odakle su plodovi distribuirani u grad, te prehranjivali dominikansku zajednicu u Dubrovniku.

Braniteljska zadruga Eko-Župa je na tom tragu , kroz svoj projekt, na sličan način planirala koristiti navedeni kompleks. Objekt će prilikom obnove i korištenja najvećim dijelom zadržati svoj u prvobitnu namjenu, te otvoriti vrata svakome tko ga bude želio posjetiti i vidjeti čime se zadruga bavi. Uz to će se na jednom mjestu moći vidjeti neke zanimljive stvari iz kulturne, etnografske, arheološke i druge baštine Župe dubrovačke.

Planirano hortikulturalno uređenja kompleksa s nasadima aromatičnog bilja i zelenim labirint parkom, te zanimljivostima i atrakcijama, također je mamac budućim posjetiteljima. U realizaciji ovog projekta zadrugari ističu iznimnu i konkretnu potporu Općine Župa dubrovačka i Načelnika općine, kojima se ovim ponovno zahvaljuju . Općina je otvoreno poduprla ovaj projekt, a branitelji će nastojati kroz projekt bude koristan za širu društvena zajednica, te da Župa u cjelini ima od njega značajnu korist.

Interes za ovaj projekt su iskazale i turističke agencije koje su prepoznale mogućnost prezentacije naše ponude turistima. Naime, blizina grada i postojeća infrastruktura dobar su preduvjet i za organiziran dolazak turista autobusom.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn