Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Na današnji dan prije 29 godina na skupu u hotelu Orlando osnovan HDZ Župe dubrovačke

Na veličanstvenom skupu u tadašnjem hotelu "Orlando" u Srebrenom 25. ožujka 1990. godine osnovan je HDZ Župe dubrovačke kao Temeljni ogranak Općinskog odbora HDZ-a Dubrovnik, s jasnim smjernicama rada u borbi za suverenu i samostalnu državu Hrvatsku.

Većina župljana u tim godinama stvaranja nove Hrvatske države prihvaća program HDZ-a, te stranka već tada na početku 1990. ima preko 400 članova, skoro 10 posto ukupnog stanovništva ondašnje Župe, dok je simpatizera bilo puno više što su pokazali i prvi slobodni izbori održani 22. travnja 1990. godine, gdje HDZ uvjerljivo pobjeđuje s više od 70 posto glasova.

U jesen 1991 dolazi do agresije Srba i Crnogoraca na naše područje, a HDZ je bio jedan od inicijatora osnivanja obrane i aktivno sudjeluje u obrani Župe, ali nažalost nadmoćan agresor dana 24. listopada 1991 godine okupira Župu, te su župljani primorani otići u progonstvo.

Pri povratku u oslobođenu Župu, HDZ inicira osnivanje Općine, što nailazi na veliku potporu žitelja Župe. Odlukom Sabora RH od 17. siječnja 1997. godine, prvi put u povijesti Župa dubrovačka dobiva status općine. Temeljni ogranak HDZ-a Župe dubrovačke prerasta u Općinski odbor HDZ-a općine Župa dubrovačka. U travnju 1997. godine na izborima za lokalnu upravu i samoupravu HDZ u Župi odnosi pobjedu velikom većinom glasova, a većinsku pobjedu odnosi i na svim ostalim izborima do današnjih dana.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn