Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Šuica EU Komisiji: Zašto su hrvatski potrošači diskriminirani?

Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tražila je od Europske komisije da se izjasni koje radnje poduzima kako bi se uveo red na jedinstvenom tržištu Europske unije s ciljem uklanjanja diskriminacija građana istočnih europskih zemalja po pitanju razlika u deklaraciji, sastavu i okusu proizvoda.

"U trenutku kada pregovaramo sa SAD-om o Transatlanskom trgovinskom sporazumu (TTIP) s ciljem otvaranju novog tržišta, tržište Europske unije nije dovoljno usklađeno, a to su potvrdila istraživanja koja su dokazala kako proizvodi lošije kvalitete završavaju na policama trgovačkih centara u novim EU članicama poput Hrvatske. Smatram da prvo moramo urediti europsko unutarnje tržište kako bismo onda mogli napraviti dobar posao sa SAD-om preko TTIP-a," naglasila je u pismu Komisiji zastupnica Šuica.

Ona je posebno istaknula proizvode obuhvaćene istraživanjem poput dražeja Tic tac, čipsa Pringles original, čokoladnih bombona M&M's, kave Jacobs 3u1, čokoladnih prutića Snickers, bombona Skittles fruits, Raffaella, bombona Fisherman's friend, guma za žvakanje Orbit Spearmint, gela za kosu Taft dwt maxx, komprimiranih bombona Pez, mlijeka za tijelo Nivea body, losiona za tijelo Neutrogena, šampona Garniere fructis, šampona Head & shoulders, Nutelle, gela za brijanje Gillette, dezinfekcijskog sredstva Domestos i omekšivača Lenor spring koji su lošije kvalitete na istočnim tržištima,  gdje spada i Hrvatska.

Da su na tržištu proizvodi s istim deklaracijama, a različitim svojstvima zastupnica Šuica upozorila je i tadašnjeg povjerenika za zaštitu potrošača Nevena Mimicu, koji je istaknuo da su nacionalna tijela za nadzor i zaštitu potrošača zadužena za nadgledanje mogućih nepravilnosti na tržištu pojedine zemlje članice EU, te je dodao kako će Europska komisija nastojati dodatno unaprijediti i koordinirati efikasnost tih nacionalni tijela, no stanje u RH se do danas nije promijenilo.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn