Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Hrvatska se na današnji dan prije 15 godina oprostila od svog prvog predsjednika

Na današnji dan prije 15 godina, 10. prosinca 1999. godine, umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

U spomen na utemeljitelja moderne Hrvatske u organizaciji Općinskog Odbora HDZ-a Župe dubrovačke, danas u 18 sati u Crkvi Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni služit će se sveta misa zadušnica.

Prvi Hrvatski predsjednik je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Sudionik je antifašističkog pokreta od 1941., a iz Drugog svjetskog rata izlazi činom bojnika. Nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu.

Od komunističkog režima je osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog "nacionalizma", pušten nakon 9 mjeseci. Osuđen je i zbog intervjua švedskoj televiziji 1981. na 3 godine, te pušten 1983. iz zdravstvenih razloga. Tijekom 1984., je vraćen u zatvor radi izdržavanja ostatka kazne, ali je iste godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uvjetno pušten.

Nakon što mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazio je više puta u inozemstvo te svojim predavanjima među iseljenicima poticao stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta. Dvije godine kasnije osnovao je HDZ - Hrvatsku demokratsku zajednicu - i postao njezinim predsjednikom, a na tom je mjestu ostao do kraja života. Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine. Borio se za samostalnost i međunarodno priznanje hrvatske države, u politički nenaklonjenom vremenu, kada su iz svijeta dolazili pritisci da se Jugoslavija održi. Vodio je pobjednički domovinski rat, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna.


Prema anketi koju je proveo Dnevnik Nove TV, nakon 15 godina, većina građana o predsjedniku Tuđmanu ima pozitivno mišljenje. Pozitivnim ga ocjenjuje 56 posto građana, i pozitivnim i negativnim ocjenjuje ga 27 posto, a negativnim 14 posto. Ne zna njih 3 posto.

U javnosti su još za njegova života postojale različite ocjene njegovog političkog djelovanja koje traju do danas. Kritičari tvrde da je bio autoritaran, tajkunizirao državu i imao manjak sluha za političke neistomišljenike, te pokušao dijeliti BiH, dok njegovi zagovornici pak ističu da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda kao i da je vrijeme rata tražilo 'čvrstu ruku'.

Jedno dr. Franji Tuđmanu nitko ne može poreći - utemeljitelj je nove hrvatske države. Umro je odan svojoj ideji neovisne Hrvatske i nacionalne pomirbe.  Njegov san o slobodnoj Hrvatskoj članici NATO-a i Europske Unije danas živimo.

Hrvatska se 10. prosinca 1999. godine oprostila od svoga prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja. Otišao je kao karizmatska ličnost, najzaslužnija što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoje okupirane teritorije.


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn