Župski portal - zupcica.hr

http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg
 
http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg http://www.zupcica.hr/images/slike/moduli/tz-brosura1.jpg

Župski portal - zupcica.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi pružio bolje korisničko iskustvo, prilagodio funkcionalnost stranice i prikaz sustava oglašavanja. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića.

Opći uvjeti korištenja

Prihvaćam

Predstavljena knjiga kolumni zbog kojih je Tihomiru Dujmoviću "zabranjeno pisati" (FOTO)

U organizaciji župske Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski večeras je u zgradi općine održano predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića "Tko mi zabranjuje kolumne". Knjiga je na jednom mjestu prikupila Dujmovićeve najčitanije kolumne objavljene u Večernjem listu, te nekoliko kolumni objavljenih na portalu Dnevno.hr.

Tihomir Dujmović rođen je u Ogulinu 1963. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu potom je u Zagrebu diplomirao na Pravnom fakultetu. Novinarstvom se počeo baviti za vrijeme studiranja, prvi tekst u Poletu objavio je 1987. godine. Kolumne je počeo objavljivati 1998. godine u Slobodnoj Dalmaciji.

Premda kao autor čitan i popularan, Dujmović, kako je istaknuto, je doživio da mu se u zadnjih desetak godina, točnije od 03. siječnja 2000. godine do danas, čak tri puta zabranjuje pisati. U svom večerašnjem predstavljanju nazočnima, autor knjige je istaknuo kako su mu prvi puta ne samo ukinuli kolumnu već i dali otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Zatim je, zbog pisanja u Glasu Slavonije, dobio otkaz u Matici iseljenika gdje je bio urednik lista za iseljenike "Matica". Nastavio je pisati u Večernjem listu, ali i tamo su mu dva puta ukinuli kolumnu.

Zadnji objavljeni tekst u Večernjem lisu je kolumnu o žrtvama na Sljemenu, o nalazima ureda za istraživanje žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata.

- Jedva pet kilometara od Trga bana Josipa Jelačića, i jedva 35 cm ispod zemlje, ruka jednog srednjoškolca je prije 65 godina stisnula u ruci križić sa svog lančića, sekundu prije nego što mu je kao i njegovim dvadeset devet kolega, ispaljen metak u čelo. Svi na rubu punoljetnosti! - dio je teksta kolumne nakon koje mu je otkazana daljnja suradnja u Večernjem listu unatoč činjenici što su njegove kolumne bile najčitanije u novini.

Na dan slavlja i euforije povodom oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču, Dujmović je napisao kolumnu "Nisu svi plakali od sreće!", no ta kolumna nikad nije objavljena.

- Sve je bilo spremno za egzekuciju. Susjedni dnevni list je najavio "Konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana", tekst koji preko reda ulazi u anale novinarske besramnosti, Goran Rotim je obukao crno odijelo i nije imao u planu veseliti se, kao ni za karmine odjevena Tatjana Munižaba. Da bi za svaki slučaj prevenirali stvar, pozvali su Višnju Starešinu na HTV u 8 30, ali da ih ne bi išibala argumentima već u devet su je izbacili iz studija pozvavši u njen stolac jednog Josipovićevog kolegu s Pravnog fakulteta. Valjda da umiri moguću bijesnu naciju i objasni im pravnim jezikom da je zločin-zločin! I da ostanu mirni! Dan ranije HTV je strašio naciju izjavom Martićevog ministra Save Štrbca kako u slučaju osuđujuće presude Srbi već imaju spremne odštetne zahtjeve za udruženi zločinački pothvat. A onda je Hrvatska zajecala od sreće! - stoji u uvodu neobjavljene kolumne.

Knjigu "Tko mi zabranjuje kolumne" župljanima su uz autora predstavili dožupanica Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković i dr. Andrija Hebrang.

- Zašto je zabranjeno pisati Tihomiru Dujmoviću? Zato što je na Hrvatskoj sceni danas osnovni zadatak onih korijena komunističke partije, Udbe i nekadašnje Ozne koji vladaju ovim prostorima nažalost i danas, zaustaviti istinu. Tihomir Dujmović plaća najvišom cijenom svoju želju da iznese istinu, a uz to ima još jedan "veliki smrtni grijeh" što voli svoju Hrvatsku. To su dvije kombinacije koje ga eliminiraju iz svakodnevice kakvu danas imamo u našem medijskom prostoru - rekao je dr. Andrija Hebrang.


FOTOGALERIJA

{gallery slider=boxplus.carousel}/2014/politika/knjiga_dujmovic{/gallery}

 


Podijeli ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn